" Чи перегляне Лівія свій вирок"

Оксана ГОЛОВКО
7 червня 2012

ІМЕНЕМ РЕВОЛЮЦІЇ. Міністерство закордонних справ України сподівається, що Вищий військовий суд Лівії пом’якшить вирок 19 українським громадянам, засудженим 4 червня  до 10 років позбавлення волі за звинуваченням у пособництві армії поваленого полковника Муамара Каддафі.

Зокрема суд визнав їх винними у замаху на вбивство шляхом ремонтування військової техніки, і засуджені визнають, що справді ремонтували техніку. Однак їхньою єдиною метою було заробити грошей.

Тепер Київ  намагатиметься  з допомогою адвокатів довести, що українські громадяни не заслуговують на дуже жорсткий вирок.

 «Тобто є факт нерозумного заробітчанства. Але тут є тонка грань. Каддафі до його смерті визнавав весь світ, з ним обнімалися лідери багатьох країн, а потім виявилося, що він ворог людства. Його силами коаліції було усунуто, то чому від цього повинні потерпати українці? Але те, що ці люди не військові злочинці, на їхніх руках немає крові лівійців, і те, що вони стали жертвами обставин, — теж факт», — зазначив у коментарі  Бі-Бі-Сі Україна керівник департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

Серед засуджених були також громадяни Росії та Білорусі. Одного з них, росіянина, засудили до довічного ув’язнення. Суд заявив, що він був керівником групи.

Представник російського Інституту політичного і військового аналізу Олександр Храмчихін в інтерв’ю Бі-Бі-Сі Україна сказав, що про цю справу важко судити через її заплутаність та брак інформації. Водночас військовий оглядач сумнівається, наскільки правдива офіційна версія справи, яку подає Лівія.

На думку військового аналітика, нині в Лівії панує хаос, тож важко говорити про кількість іноземців у тій країні, складно також підрахувати, скільки їх там перебуває і в якості кого.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua