"Чи потрібно утримувати його в дома?"

28 квiтня 2012

Наталя МИХАЙЛИЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

НА СЛУХУ. На центральних телеканалах Нідерландів з’явилася реклама із назвою «Утримай його вдома», яка закликає голландських жінок умовити чоловіків не їхати на Євро-2012 в Україну. В рекламі знялися відомі в країні люди, а героєм першого кліпу став Хенк Спаан — спортивний журналіст. Відеоролик розробила і відзняла голландська енергетична компанія Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), його транслюють переважно у вечірній час, він розміщений на сайті компанії і на відеосервісі Youtube.

У прес-релізі компанії повідомляється, що реклама розрахована на жіночу аудиторію. У кліпі спочатку показують віконце Google, куди вводяться слова Ukrainian women («українські жінки»). Після цього на екрані з’являється багато фотографій напівоголених дівчат. Далі в кадрі видно героя — Хенка Спаана, який на дивані дивиться телевізор, після чого глядач бачить логотип NLE.

Жіночий голос за кадром пояснює, що якщо укласти контракт з компанією, то в подарунок клієнт отримає прилад для виготовлення пива. «Даруючи цей бар, чоловіків умовляють залишитися вдома, а не їхати в Україну, де, як кажуть, багато красивих жінок. Хенк Спаан залишається в себе вдома», — йдеться в кліпі.

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість у зв’язку з появою на центральних телеканалах в Нідерландах такої реклами.

— Ми засуджуємо таку рекламу і вимагатимемо того, щоб її було знято з ротації на телебаченні. Посол України в Нідерландах уже провів зустріч з представниками Федерації футболу Нідерландів, спонсором якої є компанія, що випустила ролик у ротацію, — сказав прес-секретар МЗС Олександр Дикусаров.

Він поінформував, що як тільки зазначені ролики з’явилися в ефірі центральних телеканалів Нідерландів, Українське посольство почало вживати заходи, спрямовані на розв’язання цього питання. Зокрема глава українського диппредставництва в Голландії висловив стурбованість тональністю цієї реклами, яка є «принизливою і дискримінаційною».

Прес-секретар зовнішньополітичного відомства додав, що найближчим часом посол України в Нідерландах також проведе зустріч із керівництвом нідерландської енергетичної компанії, яка випустила ролик.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua