"Чи розвіє резолюція «Стовп із хмар»?"

Ганна РОМАШКО
16 листопада 2012

ЗАГОСТРЕННЯ

Учора Рада Безпеки ООН провела екстрене засідання, у зв’язку з ситуацією в секторі Газа

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Ізраїльські ВПС і ВМС завдали 14 листопада серію ударів по сектору Газа в рамках масштабної операції з кодовою назвою «Стовп із хмар», що стала відповіддю на ракетні обстріли, здійснювані «Хамасом» упродовж кількох днів. За даними палестинців, внаслідок ізраїльських атак із повітря і з моря загинули не менш ніж 12 чоловік, зокрема двоє дітей, ще десятки отримали поранення. Серед убитих також один із командирів військового крила «Хамас» Ахмед аль-Джабарі, якого учасники терористичної організації називали символом опору.

Вибухи в зоні конфлікту лунають з обох сторін. Фото з сайту news.yahoo.com

У відповідь на цю акцію угруповання «Хамас» пообіцяло піддати ізраїльські міста вогню і використовувати терористів-смертників. По ізраїльському місту Беер-Шева через кілька годин після ліквідації Джабарі було випущено принаймні 60 ракет.

Це й стало підставою для позачергового скликання  Ради Безпеки ООН. Зустріч була закритою. Від ухвалення резолюції утрималися, сподіваючись, що сам факт проведення екстреного засідання допоможе зупинити зростання напруженості на Близькому Сході, повідомляє Reuters. А присутній на ньому постійний спостерігач від Палестини Ріяд Мансур заявив, що в разі продовження агресії з боку Ізраїлю Рада Безпеки збереться знову та запропонує проект резолюції. У своїй заяві він зазначив, що Ізраїль війною хоче завадити Палестині  отримати статус держави-спостерігача в ООН.

У свою чергу, постійний представник Ізраїлю при ООН Рон Просор заявив, що палестинське керівництво йде шляхом, який веде лише до посилення конфлікту, зростання нестабільності і насильства. За його словами, мета операції в Газі ясно визначена і полягає в ліквідації загрози ізраїльським громадянам.

Тим часом представник США при ООН Сюзан Райс у своєму виступі очікувано зробила наголос не на військовій операції Ізраїлю, а на обстрілі території країни палестинськими бойовиками.

«Немає виправдання на?сильству, яке «Хамас» та  інші терористичні організації спрямували проти народу Ізраїлю. Ми закликаємо відповідальних за ці боязкі дії припинити їх негайно», — наголошується  в тексті заяви американського дипломата, поширеної  в кулуарах ООН.

А президент США Барак Обама в телефонній розмові з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном  Нетаньяху повідомив, що США підтверджують і підтримують дії Ізраїлю, спрямовані на самооборону. Пізніше американський президент у телефонній розмові з президентом Єгипту Мухамедом  Мурсі заявив про своє засудження ракетних ударів по Ізраїлю з боку сектора Газа.

Водночас дії Ізраїлю в секторі Газа вже засудили прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і політичне крило організації «Брати-мусульмани» — правляча в Єгипті Партія свободи і справедливості.

Днями Ізраїль оголосив про збір резервістів для можливої наземної операції в секторі Газа. За словами прем’єр-міністра країни, армія Ізраїлю в разі потреби готова до військового вторгнення в цей контрольований угрупованням «Хамас» район. Також Ізраїль пригрозив денонсувати тимчасові угоди з Палестиною, відомі як угоди в Осло. Люди в зоні конфлікту налякані можливістю нової війни.

Якою за цих обставин може бути резолюція Ради Безпеки ООН, можна лише здогадуватися…



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua