"Чи варто тиснути на гальма?"

Іван ШЕВЧУК
8 вересня 2011

ПАЛЬНЕ. Значне подорожчання бензину змусило українських автомобілістів знову замислитися над пошуком більш дешевої заміни цьому найпоширенішому пальному. Одна з найреальніших альтернатив — використання скрапленого газу пропан-бутану.

Кілька спостережень з того, чи зручно використовувати такий варіант в Одесі. Вартість скрапленого газу на одеських заправках дещо вища, ніж у середньому по Україні, але загалом тримається в межах 6,50 — 6,85 грн/л, що на тлі 10,5 за літр 95 бензину виглядає привабливо. При цьому залишається в силі виведена ще задовго до подорожчання формула — встановлення газобалонного обладнання — ГБО (а це десь від 2 то 4 тис. грн – залежно від технічного рівня) виправдовує себе лише при досить інтенсивній експлуатації авто.

Інший визначальний момент – наскільки розгалуженою є мережа газових заправок. В Одесі дати газу можуть на 12 із 85 автозаправок. При цьому чотири з них розташовані на об’їзній дорозі, решта – теж переважно на околицях міста. Втім, користувачі ГБО вважають, що для нормальної експлуатації газифікованого авто цього достатньо. Коли ж говорити про всю неосяжну область, то на неї припадає ще дюжина заправок, більшість з яких розташована в приміських районах або ж уздовж київської траси. Тут при переході на ГБО географічний чинник уже точно доводиться враховувати. Щодо якості газового пального, то тут одеські водії особливих претензій не висловлюють. Дехто говорить лише про «наявність у вітчизняному пропані певної кількості сірки», що змушує міняти мастило швидше, ніж при застосуванні зовсім чистого пального, хоча й не частіше, ніж при їзді на бензині.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua