"Чи замінить штучний рис звичайний?"

4 вересня 2012

ДІЄТИЧНИЙ ПРОДУКТ. Індонезійці з’їдають більше рису на людину, аніж в будь-якій іншій країні світу. Але ціни на рис зростають, а рівень зарплатні, навпаки, – падає, що породжує певні побоювання щодо продовольчої безпеки.

Вчені сільськогосподарського інституту Боґор розробили штучний замінник рису, виготовлений з локальних рослин.

У місті Діпок, мер навіть влаштував захід із назвою «День без рису», аби спробувати відлучити індонезійців від їхніх улюблених вуглеводів.

Цей штучний рис – суміш натуральних вуглеводів з кукурудзи, маніоки та ще кількох рослин.

Суміш обробляють за допомогою спеціальної машини, приблизно такої, як для виготовлення локшини швидкого приготування.

Сламет Будіджанто очолює команду дослідників:

«Ми називаємо цей штучний рис споживчим , адже виготовляємо його для задоволення конкретних потреб споживачів. Наприклад, якщо ми прагнемо роздавати рис бідним людям, яким бракує білків, заліза, вітамінів, то можна збільшити вміст поживних речовин у цьому рисі».

Дієтолог Вієд Гаррі підкреслює важливість того, аби продукт мав гарну якість, а також – розумного маркетинґу: «Якщо вчені можуть створити рис, що має текстуру, поживну цінність і є простим у приготуванні, схожим на звичайний рис, то чому б не зробити цього»?

Наразі штучний рис коштує дорожче, ніж звичайний. Але, з огляду на стійкий апетит населення до цієї культури, індонезійська влада змушена шукати альтернативу традиційному рису. 

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua