"Чи знайде Принц свою Попелюшку?"

Любомира КОВАЛЬ
24 лютого 2012

 СТАТИСТИКА. Фахівці Укрдержреєстру оприлюднили ексклюзивні  статистичні дані за 2011 рік. Отже, по всій Україні тата й мами офіційно зареєстрували народження  505754 малюків, що на 1% більше, ніж торік. Актів цивільного стану про смерть зареєстровано 664589, що на 4,8% менше, ніж у 2010-му. І хоч смертність у середньому по Україні, на жаль, перевищує народжуваність, у деяких областях все ж є позитивний баланс. Так, у Чернівецькій області народилося на 1,4% більше людей, ніж померло, на Волині — на 5,8%. Попереду всіх же столиця — на 16% та Закарпаття — на 21%.

Що ж до імен, які обирали батьки для своїх нащадків у 2011-му, найпоширенішими, за словами Олени Завгородньої, начальника відділу правової допомоги Департаменту у справах цивільного стану громадян Укрдержреєстру, були для хлопчиків Денис, Дмитро, Максим, Артем, Назар, Данило, Роман, для дівчаток — Анастасія, Дарина, Аліна, Ангеліна, Софія, Христина, Марія. Привертають увагу рідковживані імена, серед яких хлоп’ячі — Яромир, Радомир, Злат, Платон, Нестор, Климентій, Серафим, Аристарх, Амфілохій. Те, що в сучасних батьків насправді бурхлива фантазія, доводять такі імена, як Мушка, Леонардо Давінчі, Алітрохан і навіть Принц.

Дівчаток же почали знову називати забутими старовинними іменами Варвара, Глафіра, Соломія. Серед запозичень — Атія, Жасмін, Ауріка, Алсу, Мадонна, Каміла.  Не кожні батьки відважаться назвати свою донечку Ізумрудою, Іорданою, Березою, Принцесою, Радістю, Попелюшкою, Шехерезадою, Росіяною, Грацією, Весною, Квіткою, Калиною, і все ж такі сміливці є.

Ольга Почекіна, начальник відділу нормативно-правового та методичного забезпечення діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану Укрдержреєстру уточнила, що батьки в принципі мають право назвати дитину так, як вони бажають. Єдині обмеження, це правопис імені — тільки українськими літерами, та його довжина — не більше подвійного. Серед таких найпопулярніше жіноче ім’я Анна-Марія.

Вітчизняне законодавство передбачає, що ім’я дитина отримує за згодою обох батьків. А що робити, коли між татом і мамою виникає спір щодо імені сина або дочки? Олена Завгородня пояснила, що у таких випадках батьки можуть звернуться до органів опіки і піклування або до суду. І вже офіційні органи, керуючись у першу чергу інтересами дитини, вирішать, на чию сторону пристати.

А ще цікаво, коли малюк, якого батьки минулого року назвали, скажімо, Принцем, підросте та почне заглядатися на дівчат, чи вдасться йому серед сотень жінок відшукати свою Попелюшку? Чи він обере Принцесу?



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua