"Чим може зашкодити здоров’ю людини гірбіцид ґліфосат?"

3 квiтня 2015

Питання від Карін з Амстердама:

«ВООЗ нещодавно класифікувала гербіцид ґліфосат як «можливий канцероген». Чи є ризик використання продуктів на кшталт Roundup?»

Курт Штрайф, Міжнародна аґенція досліджень ракових захворювань, ВООЗ:

«Слід зрозуміти, що наша програма досліджень покликана «оцінювати ризики». Тому питання – у тому, чи за якихось обставин він може викликати рак у людей.

Тож Ваше питання стосується такої оцінки ризику. Який ризик, якщо ви використовуєте малу кількість у садку зрідка? Більшість досліджень, що дають найкаращі свідчення, стосуються фермерів, що використовують це у господарстві.

Ґліфосат – один із найбільш поширених гербіцидів. Він входить до понад 750 різних продуктів у світі. Останнім часом його важливість ще збільшилася, бо його використовують для ґенетично модифікованої їжі. Якщо просто, то культури робляться стійкими до ґліфосату, а тому його можна використовувати для ґенетично модифікованої їжі.

Тож це – суто наукова оцінка, що це теоретично може викликати рак, є канцероґеном. Тепер справою національних та міжнародних аґенцій є керуватися нашою оцінкою і визначати ризики.

Я знаю, що в Європі процес нині вже на фінальній стадії для Європейської аґенції з безпеки харчування, але його ще не завершено. Отакі справи з ґліфосатом. Подивимося, наскільки вони врахують нашу оцінку у розробці своїх рекомендацій”.

EURONEWS



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua