"Чиновники обіцяють стабільні ціни на хліб"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
24 вересня 2015

Дніпропетровщина цього року зібрала хліба стільки, скільки не збирала вже кілька років. А порівняно з торішніми показниками отримала ранніх зернових більше на 400 тисяч тонн. «Ми зібрали 2,8 мільйона тонн ранніх зернових. З них 2,1 мільйона тонн основної продовольчої культури — пшениці. Такого врожаю не було з 2008 року», — підкреслив директор департаменту агропромислового комплексу, розвитку сільських територій та ринкового середовища Дніпропетровської облдержадміністрації Вадим Удовицький.

На думку аграрних чиновників, такі показники дають змогу говорити про те, що ціна на хліб не зростатиме і до кінця 2015 року залишатиметься стабільною. Це стосується не тільки Дніпропетровської області, а й усієї України. Так вважає заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа.

«Торік ми отримали багатий урожай пшениці, а цього року зібрали ще більше — понад 26 мільйонів тонн. Цього достатньо для задоволення продовольчих потреб. Незважаючи на всі складнощі, Україна буде із зерном та хлібом», — стверджує Володимир Лапа. На думку посадовця, динаміка продовольчої інфляції уповільнилася, і надалі все залежатиме від макроекономічної ситуації, зокрема на валютному ринку.

Між тим, аграрії Дніпропетровської області вже працюють на врожай наступного року. Вони сіють озимі культури. Дніпропетровщина — один з базових регіонів з вирощування озимих, входить до п’ятірки областей з рекордним валовим збором цих культур.

Як поінформував Вадим Удовицький, загалом на ланах Придніпров’я під пшеницю, ячмінь, жито та ріпак відвели понад 711 тисяч гектарів полів. Для проведення посівної аграрії мають 136 тисяч тонн насіння, закупили мінеральні добрива та паливно-мастильні матеріали. Загалом на осінні польові роботи сільгосппідприємства області планують витратити приблизно 6,3 мільярда гривень.  За його словами, сіють першу озиму культуру — ріпак. Ним планують зайняти майже 69 тисяч гектарів. У вересні аграрії посіють пшеницю та жито, потім — ячмінь. Усі роботи завершать до середини жовтня. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua