"Чиновники озброїлись болгарками"

Людмила ЩЕКУН
21 липня 2012

РАДИКАЛЬНО. В Криму демонтовано 21 конструкцію-перешкоду до зон відпочинку. Це здійснено за результатами перевірок робочої групи курортного відомства, яка виїжджала в регіони 71 раз, переважно реагуючи на звернення громадян на «гарячу лінію» Міністерства курортів і туризму Криму або ж Ради міністрів автономії. Головна частина скарг відпочивальників — на недоступність пляжів: 45% загальної кількості. 15% звернень стосуються будівельних робіт у курортних регіонах, 11% обурені експлуатацією тварин на пляжах, а 9% — щодо розміщення торговельних лотків на набережних.

Багато туристів винаймають житло у приватному секторі. Щоб зони пляжного відпочинку були відкритими і для них, і для кримчан, нещодавно на засіданні кримського уряду затверджено проект відповідної постанови. Згідно з нею  встановлення плати за відвідини пляжів і заповідників моніторитимуть профільні міністерства й відомства, органи місцевої влади. А також відмінятимуть неправомірну плату за користування цими об’єктами.

Голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов укотре нагадав, що керівники прибережних міст і селищ республіки персонально відповідальні за вільний доступ кримчан та гостей півострова до громадських пляжів.

Але «доступність» кримських пляжів — це не лише наявність чи брак паркану та плати за проїзд чи прохід. Не слід забувати й про їх чистоту. Приміром, нещодавно я вирішила поцікавитися станом пляжу в с. Піщане, що в Бахчисарайському районі, з якого минулого року тікала, не оглядаючись. Та зона відпочинку вкотре шокувала, проте… чистотою.

Адміністратор бази відпочинку розповіла, що цього року вони найняли прибиральника на пляж, який слідкує за порядком. А коли керівництво закладу почало суворо слідкувати за порядком, люди привчилися прибирати за собою, тому роботи в прибиральника істотно поменшало. Висновок простий: якщо у власника пляжу є прагнення до чистоти, то і відпочивальники його в цьому підтримають.

Насамкінець варто зазначити, що станом на 19 липня 2012 р. закрито 2 пляжі: м. Алушта,  селищний пляж Сонячногірського, а також пляж Центру дитячої юнацької творчості в Алушті, через невідповідність показників якості морської води. Інші 450 пляжів півострова функціонують. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua