" Чистимо судини: поради лікаря-дієтолога"

22 листопада 2018

Особлива підступність атеросклерозу в тому, що це відхилення довгий час ніяк не дає знати про себе, повідомила лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у Facebook. Для профілактики небезпечної недуги лікар-дієтолог вважає важливим вживати в першу чергу їжу, яка не проходить занадто інтенсивну обробку. Їжа повинна бути близька до того виду, в якому вона зустрічається в природі: якщо, наприклад, це крупа, то слід їсти каші з неї, а не вироби з борошна, продукту помелу зерна.

В цілому потрібно активно вживати в їжу зернові культури, підкреслює лікар. Велика кількість клітковини в них пов’язує і допомагає активніше виводити з організму надлишки холестерину. Також для здоров’я судин потрібно обов’язково вживати в їжу зелень. Вміщені в ній інгредієнти, перш за все вітаміни групи В, знижують рівень гомоцистеїну – амінокислоти, підвищена концентрація якої збільшує ризик атеросклеротичного ураження судин на 80% у чоловіків і на 60% у жінок.

Загальновідомо, що фрукти та овочі – це дуже корисно. Спеціаліст пояснила: для здоров’я судин особливо корисно їсти буряк і кавуни, які багаті оксидом азоту. Порушення синтезу оксиду азоту як раз сприяє процесам, провідним веде до прогресування атеросклерозу.

Також хорошою профілактикою судинної деградації є вживання клітковини. Для захисту від атеросклерозу, за словами експерта, досить щодня вживати ложку клітковини. Крім цього, чимось на зразок ліки для судин і серця є оливкова олія і горіхи, що володіють протизапальними властивостями.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua