"Чистоти вчать з дитинства"

Ольга ЛОБАРЧУК
7 липня 2011

ПЛАН ДІЙ

На Прикарпатті реалізовують міжнародний екологічний проект

В Івано-Франківську на кошти Євросоюзу розпочато реалізацію екологічного проекту із запровадження нових технологій зі збору та утилізації сміття. Це один з етапів міжнародної програми, яка діє в Україні з 2007-го до 2013 років у рамках прикордонного співробітництва Угорщина — Словаччина — Румунія —Україна.

У країнах Європи до цього громадян привчають з  дитинства. Спочатку з допомогою цікавих тематичних листівок, потім — книжечки і мультики у дитсадках, далі екоосвіта триває в школі.

На Прикарпатті теж почали з наймолодших громадян. Бюджет міжнародного проекту вартістю 804 097 євро передбачає, серед іншого, і комплексну екологічну освіту населення. Тож заплановано різні заходи — від соціологічних досліджень до випуску тематичних статей, громадських слухань і «круглих столів», буклетів, шомісячних бюлетенів «Чисте довкілля», коміксів для наймолодших мешканців, конкурсів серед малят «Чисте місто очима дітей». Людям пояснюють, що викидати сміття в річку і за огорожу — не дешево, бо завтра це повернеться руйнацією твого ж подвір’я, міста, села…

Розробляється план дій поведінки з ТВП для сусідніх до обласного центру міст і сіл Івано-Франківщини. Впровадження нового обладнання для сортування, системи збору, транспортування тощо зменшить на третину навантаження на полігон. З фракцій ТВП передбачається отримати до 8% макулатури, 9%  — скла, 25% — полімерних відходів, які є цінною вторсировиною. Переробка сміття дасть додаткові джерела енергії та цінні компоненти, які містяться в ТВП, для промисловості. Населення теж має знати і розуміти, наскільки це вигідно для міста і кожного його жителя.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua