"Членські внески не оподатковуються"

Надія ГУРА
28 листопада 2012

 

РОЗ’ЯСНЕННЯ

За що об’єднання співвласників  мають сплачувати ПДВ?

Надія ГУРА, 
доктор економічних наук,
професор КНУ імені Тараса Ше
вченка,
для «Урядового кур’єра»

Часто голови ОСББ запитують: на якій підставі їм нараховують податок на додану вартість? Адже вони забезпечують лише утримання власного будинку і не надають нікому послуг, а тому в них немає об’єкта оподаткування ПДВ (згідно з пунктом 185.1 Податкового кодексу). Справді, однією з проблем створення та діяльності ОСББ була до останнього часу вимога податкових органів сплачувати цей податок.

Багато років  фахівці роз’яснювали податковим органам сутність діяльності ОСББ. Роз’яснення надавали юристи, науковці, голови ОСББ та інші спеціалісти, їх вміщували в Інтернеті, в пресі, у тому числі в газеті «Урядовий кур’єр», але остаточно питання на користь несплати ОСББ податку на додану вартість не вирішували. Хоча 2008 року ДПА підписала лист, у якому зазначалося, що внески членів неприбуткових організацій не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ, однак у багатьох місцевих податкових органах цю норму не зараховували до об’єднань співвласників.

На початку 2012 року окремі місцеві податкові органи перевіряли діяльність ОСББ, в результаті чого було нараховано податкове зобов’язання з ПДВ від усієї суми доходів ОСББ за кілька років та штрафні санкції.

Тож питання оподаткування ОСББ податком на додану вартість розглядали на першому засіданні Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків при Мінрегіоні. Національна рада підготувала лист із обгрунтуванням відсутності в ОСББ об’єкта оподаткування ПДВ та з пропозицією до ДПС надати відповідне податкове роз’яснення.

На сьогодні такий лист № 31-08310-3-8/4638 від 05.07.2012 р., у розробці якого брали участь податкові органи, підписано Міністерством фінансів України. В листі зазначено, по-перше, що в ОСББ немає об’єкта оподаткування ПДВ за всіма комунальними послугами незалежно від порядку їх оплати власниками житлових та нежитлових приміщень — чи безпосередньо на рахунки комунальних підприємств, чи на рахунок об’єднання з подальшим перерахуванням відповідним підприємствам. Тільки у разі встановлення об’єднанням плати з мешканців за перерахування коштів така оплата стає об’єктом оподаткування ПДВ.

По-друге, чітко визначено відсутність об’єкта оподаткування за всіма надходженнями на утримання та ремонт будинку: «кошти, що надходять на банківський рахунок об’єднання від власників жилих і нежилих приміщень для компенсації витрат на утримання і ремонт будинків або іншого майна, що перебуває у спільній власності об’єднання, не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ».

Таким чином багаторічна боротьба ОСББ завершилася перемогою, а Національна рада успішно виконала одне з доручень уряду. Проблема полягає тільки в одному: нам не вдалося знайти зазначений лист оприлюдненим в Інтернеті, і незрозуміло, яким чином його доведено до відома податкових інспекцій.

В ОСББ може виникнути об’єкт оподаткування ПДВ у разі надання ними послуг, до яких на сьогодні належить надання в оренду приміщень, встановлення в будинках обладнання для телевізійних або комп’ютерних мереж тощо. Реєструватися платниками ПДВ об’єднання співвласників повинні після того, як обсяг оподатковуваних операцій протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців перевищить законодавчо встановлену межу (300 тис. грн).



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua