"Чого чекати від «швидких» кредитів"

2 лютого 2012

КРЕДИТУВАННЯ. Практично усі оголошення «зі стовпів» про швидкі кредити без зайвих паперів ведуть до посередників, які здирають з людей шалену комісію, передає ТСН.

Журналісти видання Газета Київська вирішили з'ясувати, як проходить процедура оформлення таких позик, та чи дійсно вони є такими швидкими, як про них розповідає реклама.

Перший же консультант кредитного бюро-посередника заявив, що чекати видачі грошей доведеться від доби до трьох, і видати зможуть лише 5 тисяч гривень. Час, за його словами, потрібен для перевірки попередніх позик та кредитної історії. Після цього посередник обере банк та надасть допомогу з оформлення документів.

За таке «швидке» щастя контора бере 10% від суми кредиту, а сама позика у банку видається під 19,2% на рік. Тобто в кінцевому результаті відсоток виростає до 29,2 пункта.

В іншому бюро позику у 5 тисяч пообіцяли оформити за 22% комісійних. При цьому клієнта фіксують як юридичну особу, а до стандартних паспорта та ідентифікаційного кода потрібні ще поручителі.

Згідно з розрахунками цього бюро, якщо взяти позику 5000 грн під 17% річних на 6 місяців, то щомісяця доведеться платити в якості повернення кредиту разом з відсотками 963 грн. У цю суму вже входить банківська комісія за обслуговування кредиту. Усього доведеться повернути 6278 грн.

Для порівняння, журналісти також зателефонували у банк, який обіцяв без довідки про доходи, застави та поручителів видати до 20 тис. грн. Там запросили тільки паспорт і ідентифікаційний код і попередили, що річна ставка складе 17%.

Виходить, що швидкі та дешеві кредити є не такими вже й швидкими. За крайньої необхідності краще звертатись напряму у банки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua