"Чому дорожчає цукор, гречка і овочі, якщо дефіциту нема"

16 листопада 2015

У Мінагропроподі пояснили, чому дефіциту гречки, цукру й овочів нема, а ціни – ростуть. Ціни на продукти харчування залежать від курсу валют. Про це заявив директор Департаменту продовольства Мінагрополітики Дмитро Шульмейстер під час телевізійного марафону «Аграрна країна», передає прес-служба відомтства.

«За рік ціни на цукор змінилися майже 40%. Торік було значне перевиробництво цукру і в цьогорічний маркетинговий рік ми увійшли з великими перехідними залишками. Аграрії, розуміючи це, виробили менший врожаю цукру і цього року ми зберемо цукрового буряку менше ніж у минулому році на 30-40%. Незважаючи на це, у цьому маркетинговому році кількості цукру нам вистачить для того, щоб перейти в наступний маркетинговий рік з запасами», – наголосив Шульмейстер.

За його словами, міністерство не впливає на ціноутворення всього борщового набору. «Продовольства в Україні достатньо задля забезпечення харчової потреби у країні. Адже завдання міністерства – відстежувати наявність продовольчого товару і чітко прораховувати його баланси. Можемо з упевненістю говорити, що з поточним рівнем споживання гречки, цукру та інших продуктів, в Україні дефіциту точно не буде», – підкреслив Шульмейстер. Що стосується подорожчання риби та рибопродуктів, то Голова Держрибагенства Ярема Ковалів наголосив, що в залежності від регіонів ціни на популярні види риби значно відрізняються.

«Риба українського вилову, в основному, продається в живому вигляді. Проте не всі магазини мають необхідні обладнання та басейни для її продажу. Так, за офіційними даними, в Україні 80% риби є імпортною. Однак, ніхто не знає точної кількості виловленої риби в Україні. За нашими оцінками, її об’єм в п’ять разів вищий», – повідомив Ковалів.

Експрес 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua