"Чому медузи найнебезпечніші убивці на планеті "

4 квiтня 2012

ОТРУЙНІ СТВОРІННЯ. Секрет неймовірної живучості медуз на землі (500 мільйонів років) – це їхня здатність до адаптації. Їхні розміри можуть нескінченно варіюватися. 200 класифікованих видів: від найдрібнішої – завбільшки з ніготь, яка мешкає у північних водах Тихого океану до більшої за вантажівку.

Деякі медузи – люмінесцентні, інші – живуть перевернутими догори дриґом, а деякі – мають жала і здатні викликати неймовірно болісну реакцію.

Є також так звана медуза-коробочка (або медуза-оса), одна з найбільш смертоносних істот у світі: чи то на суші, а чи у воді.

Медуза-коробочка – це ідеальна, якщо можна так висловитись, машина для вбивства. На землі немає іншої істоти, здатної так легко і швидко вбити людину. Вона так нашпигована отрутою, що найлегший дотик може обернутися болісною смертю – всього за три хвилини.

Якщо медуза ще «неповнолітня», отрути в ній достатньо, щоб убити чотирьох дорослих людей. Халепа полягає в тому, що медуза-коробочка та ще одна надзвичайно отруйна дрібна медуза Irukandji, що мешкає у морських водах Австралії – дуже мобільні. Вони рухаються зі швидкістю 6 метрів на хвилину, а їхні щупальця сягають трьох метрів завдовжки.

Дослідники сподіваються, що результати їхньої праці стануть у пригоді рятувальникам та органам охорони здоровя. 

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua