"Чому потрібно снідати?"

Ірина ПОЛІЩУК
22 грудня 2012

ЗДОРОВ’Я

Корисна їжа зранку додасть сил на цілий день 

Щоранку, збираючись на роботу, українці переймаються всім чим завгодно — зовнішнім виглядом, одягом, але аж ніяк не тим, чим уранці поснідати. Хоча цей прийом їжі один із найважливіших. Цікаво, що переважна кількість наших співгромадян усвідомлюють цей факт. Щоправда, ці переконання так і залишаються переконаннями, які не мають нічого спільного з реальністю. Тож дослідження доводять, що майже 93% людей вважають, що сніданок — найважливіший прийом їжі протягом дня, але лише 44% з них фактично регулярно снідають. 

Нещодавні дослідження показали, що студенти, які снідають, краще навчаються і сприймають інформацію. 

Звісно, багато хто скаржиться, мовляв, як можна їсти зранку, адже «в горло шматок не лізе». Проте якщо змалечку батьки привчили дитину вранці їсти, то і подорослішавши вона продовжуватиме так робити. Також цей прийом їжі не зобов’язує споживати щось ну дуже вже ситне та калорійне, корисною буде дещо легке, приміром, каша.

— Пропустивши сніданок, ви проведете без їжі 11—12 годин, (якщо людина снідає о 7—8 ранку, а вечеряє о 18—19 годині), — розповідає лікар-дієтолог, віце-президент Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська. — Проте ми забуваємо про дуже важливий чинник — людський організм потребує «пального» кожні 3—4 години. Це дає змогу запобігти слабкості, сповільненню обміну речовин, підвищеній неуважності. Основними симптомами того, що організм потребує «підживлення», свідчать порушення концентрації уваги та загальна слабкість.

Звичка не снідати негативно впливає на організм, адже існує висока ймовірність того, що протягом дня людина на 40% більше споживатиме солодощів, на 55% більше безалкогольних напоїв, на 45% менше овочів і на 30% — фруктів.

Таким чином, потрібно розуміти, що пропускаючи сніданок, українці «відкривають дорогу» швидкій та нездоровій їжі, натомість корисні продукти залишаються поза увагою. Оптимальний сніданок, на думку лікаря-дієтолога, — цільні зерна, нежирні молочні та білкові продукти.

А щоб виглядати гарно і молодо, потрібно споживати якомога більше овочів, фруктів, ягід, виробів із цільного зерна, морських водоростей, корисних жирів, зеленого чаю і води, якісних білків, кисломолочних продуктів, горіхів та бобових. Натомість є продукти, які потрібно уникати, — випічка, цукор, маргарин, «легкі» масла, надлишок солі, жирне м’ясо, смажена їжа, безалкогольні напої, жирні молочні продукти.

Для тих, хто поспішає, але намагається харчуватися збалансовано, може згодитись такий  рецепт корисного сніданку: 1 неповна склянка кефіру кімнатної температури, 2—3 волоські горіхи, 1 чайна ложка насіння льону, 1 чайна ложка «з верхом» нежирного м’якого сиру, 1 столова ложка будь-яких ягід (розморожених), 1 чайна ложка меду та 1 чайна ложка льняної олії. Всі ці продукти збити у блендері до однорідної консистенції (не менше 1 хвилини).

В результаті людина отримає дуже смачний і корисний сніданок, в якому є повноцінні білки, «повільні» вуглеводи, омега-3 жирні кислоти, вітаміни, антиоксиданти та мінерали. Такий сніданок знімає запальні процеси в організмі (незалежно від місця запалення), покращує функцію печінки та органів травлення, нормалізує обмін речовин, освіжає колір шкіри. І особливо корисним він буде для тих, хто хоче позбавитись зайвих кілограмів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua