" Чому українці бояться оформлювати субсидії"

15 червня 2015

Українці бояться оформлювати житлові субсидії, адже навіть за ненавмисну помилку їх можуть покарати. Про це у коментарі УНН повідомила Голова Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова.

«Після запровадження з 1 травня нового порядку надання субсидій ми побачили, що існує багато прогалин, які не дають можливості людям оформлювати субсидії. Люди роблять багато помилок під час заповнення заяв та декларацій. Наприклад, у декларації потрібно вказати суму доходу без урахування податку з доходів фізичних осіб. Для того щоб її вирахувати людині все одно потрібно брати довідку у бухгалтерії на своїй роботі. А потім з неї вираховувати потрібну суму», — сказала Людмила Денісова.

Вона наголосила, що люди просто бояться подавати документи на отримання субсидій.

«Адже в разі подання у неповному обсязі або недостовірних відомостей люди отримують покарання у вигляді необхідності повернення надміру перерахованої суми житлової субсидії у подвійному розмірі. Ми пропонуємо скасувати цю норму для осіб, які вперше звертаються за субсидією», — пояснила народний депутат.

Людмила Денісова додала, що механізм подання документів поштою не спростив процедуру оформленні, адже людина не зможе виправити помилку у документах. Вона зауважила, що люди і надалі ідуть до управлінь соцзахисту для оформлення документів.

«Внаслідок чого виникають черги. Працівники управлінь не справляють з такою кількістю охочих отримати субсидію. За цей час до органів соціального захисту населення звернулося 814 тисяч осіб, з яких лише 221 тисяч аотримали субсидію», — зауважила народний депутат.

Людмила Денісова додала, що в існуючих умовах працівники управлінь соцзахисту роблять все, що можуть, для того щоб люди пройшли процедуру. Однак залишається багато питань, які, зокрема, розглядалися на засіданні профільного Комітету ВР. Після чого, за словами народного депутата, були розроблені пропозиції, які Прем’єр-міністр України рекомендував врахувати у змінах до постанови про порядок нарахування субсидій.

Серед пропозицій, які пропонують представники Комітету ВР, удосконалення термінології.

«Необхідно визначити застосування та тлумачення термінів «помилка» і «приховування» при заповненні даних в декларації. Це допоможе уникнути упередженості та унеможливить корупційні дії з боку тих, хто надає субсидії», — пояснила Л.Денісова.

Також, додала народний депутат, потрібно змінити умови призначення житлової субсидії для осіб, яким з 1 квітня 2015 року відповідно до норм чинного законодавства скасовано або зменшено пенсійні виплати. Крім того, за її словами, масовими стали випадки, коли люди виписуються з квартир, не маючи можливості показати свої доходи. Також виникає потреба в оформленні додаткових документів, коли наприклад, один з зареєстрованих у помешканні працює в іншому регіоні країни або за кордоном. А у чинному порядку оформлення субсидій не прописано, які це повинні бути документи.

Крім того, Людмила Денісова зауважила, що слід ретельніше виписати перелік доходів для призначення житлових субсидій.

«Можна констатувати, що новий порядок надання житлових субсидій у тому вигляді, в якому він зараз існує, не працює. Члени Комітету соцполітики, народні депутати від різних фракцій, представники профспілок та громадськості наполягають на терміновому внесенні змін до урядової постанови. Сподіваюся, що Парламент спільно з Урядом швидко вирішать всі питання, і люди зможуть безперешкодно отримувати допомогу держави», — резюмувала народний депутат.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua