"Чверть України страждає на підвищений артеріальний тиск"

8 червня 2012

ДОСЛІДЖЕННЯ. Кожен четвертий житель України страждає на підвищений артеріальний тиск.

Про це на прес-конференції у Кіровограді повідомив головний терапевт Міністерства охорони здоров’я, член-кореспондент АМН України Василь Нетяженко, коментуючи принципи пілотного проекту із запровадження державного регулювання цін на лікарські препарати, передає УНІАН.

«Із 46 мільйонів українців близько 11 мільйонів страждають від підвищеного артеріального тиску, з них лише 65% знають про це. Починають лікуватися тільки 45% хворих, а приймають ліки постійно впродовж року – 15%», – сказав В.Нетяженко.

За його словами, люди просто не контролюють свій артеріальний тиск, вважаючи його несерйозним фактором і не замислюючись про можливі ускладнення.

Водночас, за офіційними даними, щороку в Україні реєструється близько 105 тисяч інсультів та 50 тисяч інфарктів. В.Нетяженко зазначив, що реальні показники у 2-3 рази більші.

«Ми досліджували шляхом опитування, чому люди не дотримуються режиму лікування підвищеного артеріального тиску або взагалі уникають його. Виявилося, що 65% хворих просто забувають прийняти ліки, 26,7% побоюються побічних ефектів, 14,7% не мають грошей на придбання медикаментів, 10,4% бояться звикнути до препаратів», – повідомив він. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua