"«Цифра» стане доступною всім"

Микола ПЕТРУШЕНКО
24 березня 2012

ПРОГРЕС.  У 2015 році Україна має здійснити перехід на цифрове наземне ефірне телемовлення. Це вимагає не лише відповідної роботи фахівців, а й певних витрат власників телеприймачів. Не всім вони по кишені. Тому 21 березня цього року Кабмін прийняв постанову «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення», розроблену Держкомтелерадіо.

Згідно з цим документом, телетюнери для цифрового телебачення соціально незахищені громадяни отримають безкоштовно. На це в держбюджеті на 2012 рік передбачено 350 млн 120 тис. грн.

Про те, як і кого забезпечуватимуть засобами приймання цифрового мовлення, на зустрічі з журналістами розповів голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович.

Він зокрема повідомив, що безкоштовними телетюнерами забезпечуватимуть інвалідів І та ІІ груп; інвалідів війни ІІІ групи, осіб із сімей, які мають дитину-інваліда, за умови, що дитина проживає разом із сім’єю, особи з малозабезпечених сімей, які отримують державну допомогу з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», особи, які отримують субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011—2012 років.

Відповідно до затвердженого порядку, органи праці та соціального захисту населення (уповноважені органи) інформуватимуть громадян про можливість забезпечення приймачами-декодерами, розміщуючи на інформаційних стендах та офіційних веб-сайтах інформаційні листівки-пам’ятки і зразки заяв. Після цього вони перевірятимуть статус громадянина та на підставі поданих до 1 липня 2012 року заяв формуватимуть списки тих, кого безплатно забезпечуватимуть приймачами-декодерами. Замовлення доставлятимуть поштою. Один телетюнер видаватимуть на одну малозабезпечену сім’єю. З наступного тижня, повідомив посадовець, розпочнеться інформаційна кампанія, щоб донести повідомлення про ініціативу уряду до кожної родини. У Держкомтелерадіо працюватиме «гаряча» телефонна лінія. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua