"Цих законів боятимуться всі корупціонери"

10 грудня 2015

Президент Петро Порошенко підписав два закони, які вдосконалюють боротьбу з корупцією: про Національне агентство з питань розшуку активів, одержаних від корупційних та інших злочинів і Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні».

Першим документом передбачено механізм розшуку активів, які підлягають арешту, їх повернення та управління арештованими активами, а також визначення правових засад організації та діяльності окремого незалежного органу, відповідального за провадження такої діяльності. А один із ключових принципів заснування та діяльності Нацагентства — надання йому широких прав та гарантія незалежності. Необхідність створення агентства з повернення активів — з-поміж основних критеріїв виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

Основними його завданнями визначено зокрема аналіз статистичних даних, результатів досліджень та іншої інформації стосовно виявлення, розшуку та управління активами; вживання заходів з виявлення, розшуку, оцінки активів за зверненням слідчого, прокурора, суду (слідчого судді); ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Також агентство братиме участь у забезпеченні представництва прав та інтересів України у закордонних юрисдикційних органах у справах, пов’язаних із поверненням активів, одержаних від корупційних та інших злочинів, до України. Це дасть змогу забезпечити ефективну співпрацю з європейськими органами кримінальної юстиції та повернути в Україну виведені злочинним способом активи.

Контроль за діяльністю агентства закладено через механізми громадської ради, комісії зовнішнього контролю та щорічного оприлюднення докладного звіту, повідомляє прес-служба Президента.

Національне агентство має бути створене й мусить розпочати свою роботу впродовж трьох місяців з дня набуття чинності цим Законом.

Другий законодавчий акт вдосконалює можливості практичного застосування положень КПК з відшкодування шкоди, завданої злочинними діями підозрюваного, обвинуваченого; унеможливлює недобросовісне використання наявних законодавчих механізмів для уникнення конфіскації майна, спеціальної конфіскації або відшкодування завданої шкоди, зокрема в разі задоволення цивільного позову; забезпечує застосування заходів кримінально-правового характеру до юридичної особи; підвищує ефективність проведення спеціального досудового розслідування.

Закон передбачає накладення арешту на майно будь-яких осіб, якщо його можна використати як доказ у кримінальному провадженні або в разі застосування до нього спеціальної конфіскації.

Документ гарантує відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також стягнення в дохід держави неправомірної вигоди, яку отримала або могла отримати юридична особа.

Уніфіковано й перелік об’єктів, на які може бути накладено арешт.

Відділ новин «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua