"Ціна за оренду земельного паю зросте вдвічі"

10 жовтня 2011

ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА. Прийняття законопроекту про ринок землі зробить практично неможливими тіньові, приховані схеми скуповування сільгоспземель. На сьогодні фактично всі тіньові схеми — це обхід мораторію, зі скасуванням якого правові колізії в частині обмежень прав власності на землю буде ліквідовано.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив глава Державного агентства земельних ресурсів України Сергій Тимченко.

«А цивілізований іноземний виробник, завдяки створюваній ним конкуренції місцевим орендарям, — це скоріше благо для тих власників паїв, які не можуть самі їх обробляти, здаючи в оренду», — зазначив чиновник.

За його інформацією, після прийняття закону оренда зросте з сьогоднішніх у середньому 300-350 грн за гектар на рік фактично вдвічі — до 600-700 грн. «А в подальшому, завдяки зростаючій конкуренції, стане ще вищою», — додав С. Тимченко.

Він пояснив, що ціна оренди зросте за рахунок збільшення її нормативно-грошової оцінки. «Кабмін перегляне формулу розрахунку нормативної оцінки, унаслідок чого вона підвищиться в 1,7 разу. Нині вона становить у середньому 11800 грн., а вже з нового року цей показник зросте до майже 20 тис. грн. за гектар», — додав глава Держземагентства.

При цьому він пояснив, що це середні цифри по Україні. «Щоб не перераховувати, я кажу про середні показники. Та хоч би яка «вилка» була, формула нарахування вартості оренди землі передбачає ставку не менш як 3% від нормативної грошової оцінки. Тому вартість оренди, хоч би якою вона була до цього, з 1 січня 2012 року збільшиться майже удвічі. І це вже неминуче — відповідна постанова Кабінету міністрів уже проходить останні погодження».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua