"Цирк запалює нові зірки"

Олена ОСОБОВА
14 листопада 2012

ЗМАГАННЯ

VI Міжнародний фестиваль дитячих та молодіжних циркових колективів  у Луганську присвятили Володимирові Шевченку

Міжнародний фестиваль дитячих та молодіжних колективів став ювілейним для луганського народного цирку «Джерело», а також був присвячений пам’яті видатного українського дресирувальника Володимира Шевченка. Його дружина Людмила, головний режисер Національного цирку країни, очолила журі, до складу якого ввійшли також  очільники профільних навчальних  закладів з Москви, м. Лугано (Швейцарія) та м. Норкопінг (Швеція), цирку «Корона» ( Польща), «Staatlichen Artisten schule Berlin» (Німеччина), представники артистичного агентства м. Сан-Франциско (США), «New World Partners» (Голландія) тощо. Ось така компетентна рада фахівців присудила гран-прі цьогорічного фестивалю  акробатам на повітряних ременях Поліні Русиновій та Олексію Ішмаєву (м. Єкатеринбург). Їхній творчий колектив визнано найкращим серед п’ятдесяти, які прибули в Луганськ із Росії, Білорусі, Латвії, Литви, Естонії, Вірменії, Голландії, Німеччини, Польщі, Франції, Чехії, Швейцарії, США.

Коли працюють гімнасти — зал завмирає. Фоторепортаж Юрія СТРІЛЬЦОВА

Але глядачі та циркові комерсанти більше придивляються до нових облич, чия зірка ще  тільки розгорається. Наприклад, до таких хлопців, як початківець-ілюзіоніст луганчанин Михайло Мітін. У шестирічному віці він уперше побачив по телевізору виступ великого Девіда Коперфільда, а потім, під час прогулянки з бабусею, у вітрині магазину книжку «Енциклопедія фокусів». Бабуся не тільки купила заповітну книжку, а й стала першою глядачкою й шанувальницею таланту онука. Батьки не сприймали всерйоз його захоплення й заняття в народному цирку, допоки він не став студентом  Луганської академії культури й мистецтв, де вивчає магію ілюзіоніста. І сьогодні луганський Гаррі Поттер вже став володарем «срібла» Першого міжнародного фестивалю ілюзіоністів, отримав приз глядацьких симпатій. Крім того, нещодавно провідні американські фахівці визнали талант Мітіна і прийняли його до лав Міжнародної асоціації ілюзіоністів.

Така вправність досягається ціною безперервних тренувань. 

Цирк завжди був місцем, де відбуваються дива,  здійснюються мрії юних глядачів. І не тільки їхні. Наприклад, шість років тому реалізувалася мрія заслуженого діяча естрадного мистецтва України, директора Луганського цирку Дмитра Кас’яна:  в обласному центрі  пройшов Міжнародний фестиваль дитячих та молодіжних циркових колективів, шкіл та виконавців «Циркове майбутнє». Сьогодні це єдиний такий в Україні проект, який підтримує профільне міністерство, своєрідний огляд досягнень, дієвий засіб взаємозбагачення культур. За роки проведення фестивалю його учасниками стали понад 800 самодіяльних та професійних виконавців. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua