"Цього року МВФ допоможе на сім мільярдів"

Катерина МАЦЕГОРА
23 сiчня 2016

Другий день перебування Президента Петра Порошенка у Давосі під час щорічного Всесвітнього економічного форуму був щедрим на зустрічі. Найбільше уваги громадськість звертала саме на результати його переговорів з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард. У коментарі для представників ЗМІ глава держави заявив: «Ми досягли домовленості. Амбітна програма реформ допоможе Україні в 2016 році». У свою чергу Крістін Лагард розповіла, що під час зустрічі йшлося про розвиток економічної ситуації у світі та в Україні, хід реформ та бюджет на 2016 рік. Вона висловила сподівання, що ця розмова допоможе завершити переговори щодо меморандуму України з МВФ.

Говорив у Давосі глава держави і з Прем’єр-міністром Королівства Норвегія Ерною Солберг. Сторони вважають за потрібне зберегти санкції проти Росії, аби спонукати її виконати мінські домовленості.

А Прем’єр-міністра Королівства Нідерланди Марка Рютте глава держави привітав з початком головування цієї країни у Раді Європейського Союзу. Він назвав ключовими питаннями порядку денного відносин Україна — ЄС у цьому році функціонування поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, рішення Ради ЄС щодо започаткування безвізового режиму для громадян України, набрання чинності у повному обсязі Угоди про асоціацію.

Скоординовано й позиції в контексті майбутнього консультативного референдуму щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який відбудеться в Нідерландах 6 квітня 2016 року.

Сторони також обговорили питання двостороннього співробітництва, зокрема в економічній та інвестиційній галузях. Як повідомляє департамент прес-служби АП, Україна зацікавлена у візиті найближчим часом бізнес-місії на чолі з міністром зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва Нідерландів, а також у проведенні в Нідерландах масштабного Українсько-нідерландського бізнес-форуму.

Глава держави зустрічався з президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером. Він високо оцінив ініціативу організації створити координаційний механізм з питань пошуку осіб, які зникли безвісти через конфлікт на Донбасі, допомогу, яку надає місія МКЧХ в Україні внутрішньо переміщеним особам з окупованого Криму, Севастополя та окремих районів Донецької і Луганської областей.

Петро Порошенко закликав Петера Маурера активізувати зусилля Міжнародного комітету Червоного Хреста задля звільнення всіх українських заручників, які перебувають на окупованих територіях чи їх утримують у Росії. Важлива й позиція організації у питанні порушення прав людини в Криму щодо кримських татар.

Петер Маурер наголосив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста залишатиметься надійним партнером у подоланні викликів, які постали перед Україною. Він має намір залучити на гуманітарну діяльність місії у 2016 році понад 64 мільйони доларів до майже 100 мільйонів доларів, які витратили на реалізацію проектів допомоги в Україні впродовж 2014—2015 років.

В інтерв’ю американському телеканалу CNN глава держави також повідомив про останні домовленості з директором-розпорядником МВФ та очікувану допомогу Україні у 2016 році. Йдеться про 7 мільярдів доларів. Він пишається тим, що під час його останньої спільної прес-конференції з Крістін Лагард звучали слова від керівника МВФ: «Україна здивувала світ!»

Відповідаючи кореспонденту CNN Річарду Квесту на запитання щодо економічної ситуації і процесу реформ в Україні, Президент наголосив: «Ми маємо позитивну оцінку реформ європейського парламенту, високого представника Європейського Союзу, керівника МВФ. Все це підтверджує, що в Україні успішно відбувається імплементація реформ, що особливо важко під час війни, а саме: реструктуризація суверенного боргу, вдосконалення банківської, фінансової та податкової систем, створення антикорупційних органів за абсолютно прозорою процедурою і багато іншого, що було зроблено в Україні останнім часом».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua