"Цукровому діабету можна запобігти"

12 листопада 2015

Для попередження цукрового діабету II типу потрібно слідкувати за своєю вагою, при цьому проти цукрового діабету І типу профілактики немає.

Про це у коментарі УНН повідомив доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАМН України Борис Маньківський.

Він вказав, що потрібно розрізняти цукровий діабет І типу, який зазвичай буває у підлітків, молодих людей, і який завжди потребує лікування інсуліном та цукровий діабет ІІ типу, який розвивається у людей середнього віку і пов’язаний із так званими факторами ризику. «Цукровий діабет І типу становить 10-15% усіх випадків. Цей тип цукрового діабету розвивається без будь-яких причин, і, відповідно, сьогодні ми не можемо його попередити. Водночас, цукровий діабет ІІ типу становить 85-90% випадків. Це тип хвороби, який розвивається у людей середнього віку, хоча останнім часом він молодіє.

ІІ тип діабету пов’язаний із так званими факторами ризику, а саме: ожиріння або зайва маса тіла, малорухомий спосіб життя і певною генетичною спадковою схильністю. Тому діабет ІІ типу ми можемо попередити, слідкуючи за своєю вагою. Люди, що мають зайву вагу — мають схуднути. І бути фізично більш активними — як мінімум 30 хв на день ходити. Це дуже важливо для профілактики діабету і для профілактики серцево-судинних захворювань також», — сказав Борис Маньківський.

Експрес 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua