"Данія надає 10 мільйонів доларів на реформи"

Ірина ПОЛІЩУК
17 вересня 2015

«Уряд Данії надасть понад 10 мільйонів доларів на розвиток системи юстиції, антикорупційну політику, реформу кримінальної юстиції та захист прав людини в нашій країні, — повідомив у вівторок міністр юстиції Павло Петренко під час зустрічі з міністром закордонних справ Королівства Данія Крістіаном Єнсеном. — Частину коштів програми буде спрямовано на запровадження інституту спецконфіскації та створення органу, який здійснюватиме розшук та управління активами, здобутими корупційним шляхом. Ідеться про програму «Нове урядування і захист прав людини».

Таке рішення було прийнято за результатами аналізу роботи українського уряду, Адміністрації Президента та Мін’юсту.

Під час зустрічі відзначали, що Україна за останні півтора року значно просунулась у боротьбі з корупцією. Так відбувається не лише завдяки новому законодавству, а й заснуванню органів, які боротимуться з корупцією (Національне антикорупційне бюро, Національне агентство з питань запобігання корупції, Національне агентство з питань розшуку та розпорядження активами, одержаними від корупційних та інших злочинів). Важливу роль в боротьбі з корупціонерами відіграє активізація роботи правоохоронних органів в цьому напрямі.

«Генпрокуратура проводить очищення своїх лав, при цьому кількість розслідувань щодо чиновників-корупціонерів збільшилася, — повідомив Павло Петренко. — На лаву підсудних потрапляють посадовці найвищого рангу. В нас складне завдання: паралельно проводити реформу правоохоронних органів і демонструвати суспільству реальні результати цієї роботи. Нині ми вже досягли певних результатів у реформуванні: набрано 25 детективів Національного антикорупційного бюро, Нацагентство з питань запобігання корупції на стадії заснування, органи прокуратури оновлюють свій склад через публічні конкурси, нова поліція вже активно працює, і люди їй довіряють. Усе це свідчить про те, що Україна змінюється і що цей процес незворотний. Тому нам дуже потрібна підтримка, яку надають міжнародні партнери.

Я повідомив Крістіана Єнсена про успіхи і плани на найближчий час. Зокрема днями парламент має ухвалити дуже важливий пакет законів, який стосується не лише плану виконання щодо безвізового режиму України, а ще й нормативні акти, які просувають нас у боротьбі з корупцією. Йдеться про запровадження інституту спецконфіскації, який дасть змогу повернути кошти, вкрадені попередніми чиновниками, тощо».

 «Мін’юст — один із найважливіших державних органів у плані реформ. Адже жодну реформу не можна запровадити без того, щоб не впоратись із корупцією, — наголосив Крістіан Єнсен. — Ця програма поліпшить ситуацію в Мін’юсті в боротьбі з корупцією, підтримає інституцію омбудсмена, що покращить ситуацію з правами людини. З гіркого досвіду інших країн знаємо, що немає легкого рішення у протидії корупції. Це не та проблема, яку можна розв’язати протягом одного чи шести місяців. Це довгий і складний шлях, на який стала Україна. Як друг вашої країни Данія і надалі підтримуватиме вас на цьому шляху».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua