"Данія: вступ до єврозони не на часі"

24 сiчня 2012

З ПЕРШИХ ВУСТ. Данія у січні перейняла естафету головування в Європейському Союзі. Прем'єр країни, соціал-демократка Гелле Торнінґ-Шмідт нещодавно представила в Європейському парламенті програму данського головування на наступні 6 місяців. Ми запитаємо пані Торнінґ-Шмідт про фіскальну угоду для посилення фінансової дисципліни, яку зараз обговорюють країни-члени ЄС.

Одрі Тілв, Євроньюз: «Пані прем’єр-міністр, дякую за те що Ви з нами. Чи може фіскальна угода, яку розробили країни-члени ЄС, розв’язати кризу? Адже вже зараз її називають недостатньою».

Гелле Торнінґ-Шмідт, прем’єр-міністр Данії: «Я вважаю, що фіскальну угоду не розглядають, як таку, що ухвалять дуже швидко. Саме тому ми важко працюємо, щоб її ухвалили якомога раніше. Це відбувається на тлі боргової кризи, це становище нагадує, що кожна держава повинна стежити за своєю економікою, брати на себе необхідну відповідальність за неї. Це саме одна з причин, які спонукали Данію, що не входить у єврозону, йти до якнайшвидшого запровадження нової фінансової дисципліни».

Євроньюз: «Але вже стало відомо, що будуть винятки у фінансовій дисципліні, а Європейська комісія та Європейський суд не будуть відігравати важливої ролі у ній. Чи це не розчаровує»?

Гелле Торнінґ-Шмідт: «Ми це все ще обговорюємо, робота триває. Ще зарано оцінювати, чи це буде на краще, чи ні. Я переконана, що чим міцнішою буде дисципліна і чим більше країни-члени ЄС дбатимуть про свою економіку, тим краще це буде для євро».

Євроньюз: «Нововведень в угоді немає. Європейська комісія стверджує, що 95% зі змісту фіскальної угоди не вимагає нового спільного договору. Для чого такий ризикований крок? Адже деякі країни, зокрема Данія, будуть змушені провести референдум».

Гелле Торнінґ-Шмідт: «Ми ще не проводили дебатів на цьому етапі. Очевидно, що ми хочемо спершу побачити результат. Я не передбачаю жодного референдуму, але нам потрібно спершу побачити результат. Данський уряд твердо вирішив приєднатись до угоди якомога швидше».

Євроньюз: «Під час останнього саміту ЄС ходили чутки, що президент Франції Саркозі назвав Вас новачком і закидав, що ваша країна не є членом єврозони. Чи під час данського головування Франція та Німеччина не перетягують на себе відповідальність у боротьбі з кризою»?

Гелле Торнінґ-Шмідт: «Передусім не варто вірити всім чуткам у пресі – це завжди буде хорошою порадою. Але нам потрібно цінувати те, що країни єврозони беруть на себе велику відповідальність. Люди кажуть: «Меркель надто багато вирішує, вона забагато на себе Бере». А я ціную те, що найбільша країна ЄС бере на себе велику відповідальність. Ми не повинні це розглядати зі зневагою. Нам потрібно цінувати це».

Євроньюз: «Ви одна з небагатьох лівих політиків серед лідерів країн ЄС. Ви наголошуєте на важливості відновлення зростання у час кризи. Чого Ви прагнете досягти за менш, ніж 6 місяців»?

Гелле Торнінґ-Шмідт: «Ми повинні зосередитись на створенні нових робочих місць та новому зростанні у Європі. Один зі способів – оновлення спільного ринку. Внутрішній ринок став одним з найбільших успіхів Європейського Союзу. Якщо ми його оновимо, наприклад, шляхом ухвалення директиви про роумінг, директиви про енергоефективність та інших конкретних директив, у нас буде шанс створити фундамент для нового зростання та нових робочих місць у Європі».

Євроньюз: «Це все стосується законодавства, а які конкретні ініціативи на наступні шість місяців»?

Гелле Торнінґ-Шмідт: «Директиви та досьє уже на столах. А це – конкретний та вагомий результат. Вони можуть мати значення для європейських громадян. Данське головування має на меті досягти результатів для Європи. В цьому ми можемо побачити стежину, яка виведене нас з кризи, шлях до нового зростання, процвітання та нових робочих місць у Європі. Для цього нам потрібно оновити наш внутрішній ринок».

Євроньюз: «Данія поза межами чотирьох складових спільної європейської політики, йдеться про валютний союз, оборону, внутрішні справи та юстицію і громадянство ЄС. Чи плануєте Ви до однієї з них приєднатись? Якщо так, то коли»?

Гелле Торнінґ-Шмідт: «Ми плануємо відновити наші перемовини стосовно внутрішніх справ та юстиції, а також щодо оборонної політики. Я вже давно, а саме з 1992 року, вважаю, що для Данії та данців краще було б долучитись до цих двох ділянок ЄС, а також до єврозони. Ми це будемо обговорювати з громадянами Данії і плануємо винести це питання на референдум».

Євроньюз: «Поговоримо про євро. Данія значно залежить від решти Європи, і насправді данська крона прив’язана до євро. Можливо, це ілюзія для данців, думати що вони можуть мати безпеку та автономію без спільної валюти»?

Гелле Торнінґ-Шмідт: «Я – прихильниця євро уже впродовж багатьох років. На мою думку, данська економіка виграла б від членства в єврозоні. Але зараз не слушний час для дебатів на цю тему. Данська крона прив’язана до євро, так буде й надалі і це добре для данської економіки на цьому етапі».

Євроньюз: «Наступне питання про Угорщину. Європейська комісія почала процедуру санкцій проти угорського уряду за зміни у законодавстві, що порушують угоди ЄС. Чи повинна Європа ізолювати Угорщину? Європейський парламент не має однозначної позиції, а більшість країн не висловлюються щодо цієї проблеми».

Гелле Торнінґ-Шмідт: «Я вважаю, що було б величезною помилкою ізолювати державу-члена ЄС, коли ми хочемо просто щось їй сказати. Те, що відбувається в Угорщині, – це підхід країни, яка не дотримується угод ЄС. А для Європейської комісії нагляд за тим, щоб усі угоди виконувались – це її робота та засадничі принципи її діяльності. Саме тому вона вирішила вжити заходів проти Угорщини. Данське головування підтримує таку позицію за підсумками дискусій, які ми провели останніми тижнями».

Євроньюз: «Ви сподіваєтесь, що угорський уряд виконає все, що від нього вимагає Європейська комісія»?

Гелле Торнінґ-Шмідт: «Так, це зрозуміло, що всі держави-члени Європейського союзу повинні дотримуватися правил, які вони підписали. Це стосується усіх правил, а особливо наших засадничих правил про демократію, плюралізм та усі важливі цінності нашої спільноти».

Copyright © 2012 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua