"Де знайти роботу для колишнього воїна АТО?"

Олена ОСОБОВА
24 березня 2016

Ситуація в економіці Луганщини негативно позначається на ринку праці: рівень безробіття сягає 15,4%. Це найбільший показник в Україні. Особливу увагу співробітники служби зайнятості приділяють демобілізованим бійцям АТО. Вони напрацьовують механізми взаємодії.

«До нас звернулися 22 демобілізованих із зони АТО. Двом колишнім військовим ми знайшли роботу охоронців. Двоє зважилися на організацію власної справи: отримали одноразову допомогу, й тепер один розводить свійську птицю, а другий організував торгове підприємство у своєму районі. П’ятеро пройшли перенавчання. Троє з тих, хто до нас звернувся, повернулися на військову службу за контрактом», — розповів директор обласної служби зайнятості Сергій Болотський.

За його словами, якщо виокремити проблеми, пов’язані з цією категорією осіб, то основна полягає в тому, що недостатньо швидко до служби зайнятості надходять документи про грошове утримання.

«Але це лише до моменту офіційного підтвердження їхньої грошової винагороди в період проходження служби. Щойно ми отримуємо ці документи, то повною мірою компенсуємо всі виплати, які їм належать згідно з чинним законодавством», — запевняє Сергій Болотський.

Загалом на обліку в обласній службі зайнятості — майже 10 тисяч безробітних. 55% з них жінки. Середній обсяг допомоги з безробіття торік становив 1101 гривню. Вакансій найбільше для представників робітничих професій. Існує постійний попит на водіїв, токарів та працівників сфери послуг. Та ось парадокс: найбільше вакансій — для водіїв автотранспортних засобів, але на обліку багато безробітних водіїв. Фахівці пояснюють це тим, що не збігаються територіальні переваги: працівники потрібні насамперед на селі, до того ж, на сезонні роботи, а більшість безробітних живе в місті. Але той, кому не до вподоби жити без діла, перебирається в інші області України.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua