"Дефіцит вітаміну D підвищує сприйнятливість організму до нового коронавірусу SARS-CoV-2"

8 жовтня 2020

До такого висновку прийшли вчені з Бірмінгемського університету за результатами проведеного дослідження, їх висновки опубліковані на ресурсі medRxiv.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітамін D найкорисніший для серця

У травні 2020 року вчені відібрали зразки крові 392 медичних працівників Національної служби охорони здоров’я, що працювали з інфікованими пацієнтами та ізольованими через підозри на COVID-19. Аналіз проводився на предмет наявності антитіл до SARS-CoV-2 і рівень вітаміну D.

Результати показали, що у значної частини співробітників спостерігався брак вітаміну (менше 30 нмоль / л) і, як правило, це стосувалося чоловіків і людей з високим індексом маси тіла. Медпрацівники з дефіцитом вітаміну D заявляли про ломоту, біль у тілі і м’язах, у більш рідкісних випадках – про респіраторні симптоми і підвищену температуру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені назвали користь вітаміну D

У зразках з нормальною концентрацією вітаміну були виявлені антитіла до SARS-CoV-2. За словами авторів роботи, цей факт доводить здатність вітаміну D посилювати захисну функцію організму від зараження коронавірусом SARS-CoV-2.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua