"Декомунізацію на Закарпатті підштовхнули"

Василь БЕДЗІР
11 червня 2016

Місцеві громади довгенько дрімали, не поспішаючи перейменовувати населені пункти і вулиці. Декотрі свідомо бойкотували процес. Його пришвидшив голова облдержадміністрації Геннадій Москаль — своїм розпорядженням він перейменував у селі Калини, що на Тячівщині, вулицю Леніна на Джона Леннона. Були й пропозиції радикальніших перейменувань, однак до того не дійшло.

Відтак у населених пунктах створили робочі групи, влаштували громадські обговорення. Рішень про перейменування все одно не приймали. «Місцеві органи влади, — вважає директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ярослав Галас, — просто залишили роботу, яка спричинила неоднозначну реакцію і затяті суперечки, керівникові краю».

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль взявся активно виконувати «чужу» роботу: підписав 16 розпоряджень про зміну топонімів. Таким чином у краї перейменували 182 вулиці, провулок та площу.

Зрозумівши неминучість такої роботи, більшість органів місцевого самоврядування, громадські організації таки взялися до справи. Нині рішеннями рад, розпорядженнями міських, сільських і селищних голів у області змінили назви 256 вулиць, а також чотирьох площ і трьох провулків.

Особливо багато вулиць перейменовано на честь загиблих на сході України бійців 128-ї окремої гвардійської гірсько-піхотної Закарпатської бригади. Цей край — єдиний з-поміж областей України, де вулиці названо прізвищами всіх героїв, які поклали голови за територіальну цілісність країни. Це увічнить їхні імена в історії населених пунктів.

У багатьох ситуаціях для вибору нових назв прислужилися старі, ще дорадянські топоніми, а також імена визначних осіб, що народилися чи жили в конкретних населених пунктах. Враховували і національну складову. Скажімо, угорськомовні жителі своїм населеним пунктам давали угорські назви, румуномовні — румунські. До слова, Верховна Рада повернула історичну назву селу Німецька Мокра (з післявоєнного часу й до перейменування — Комсомольськ).

На Закарпатті вже немає жодної вулиці на честь Терешкової, яких тут було 32. «Прізвище людини, яка є депутатом Держдуми Росії, членом вищої ради партії «Єдина Росія» і голосувала за анексію Криму, не має бути на вказівниках населених пунктів, — сказав Ярослав Галас.

Замінювати паспорти й інші документи, що засвідчують право на власність, через перейменуванням вулиць чи міст немає потреби — вони будуть чинними із зазначеними в них старими топонімами. Зміни до них вноситимуть під час укладання договорів про продаж, дарування чи успадкування майна. Платити за це не доведеться. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua