"Делегація парламенту Нідерландів говорила в Києві про референдум щодо Угоди про асоціацію"

Вікторія ВЛАСЕНКО
23 березня 2016

Нідерландські депутати комітету в закордонних справах побували у Києві напередодні консультативного референдуму щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що має відбутися в цій країні 6 квітня. Вони провели зустрічі з представниками українського уряду, профільного комітету Верховної Ради, поспілкувалися з послами скандинавських країн і представниками міжнародних організацій у Києві.

Українські депутати, урядовці й представники громадських організацій не змовляючись повторювали під час зустрічей з нідерландськими депутатами одну й ту саму тезу: Україні потрібна підтримка Заходу для проведення глибоких системних реформ у державі. І такої підтримки Київ очікує від громадян Нідерландів, сподіваючись, що вони скажуть «так» Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

«Ця угода — втілення сподівань українських людей, які за неї боролися, тому ми повинні її підтримати», — сказав під час спілкування з журналістами депутат від партії «Зелені ліві» Рік Грасгоф. Те, що долю угоди про асоціацію Україна — ЄС нідерландці вирішили винести на референдум, він називає нещасливим збігом обставин. За його словами, нині в Нідерландах панують відчутні негативні настрої щодо дій керівництва Єврокомісії, що й «позначилося на угоді з Україною».

Він розповів, що партія «Зелені ліві» бере активну участь у кампанії на підтримку угоди про асоціацію, проте визнав, що передбачити те, як проголосують нідерландці, зараз непросто. За словами Ріка Грасгофа, на сьогодні симпатії громадян щодо угоди розділилися приблизно однаково, проте значна кількість людей остаточно не визначилася не лише зі своїм вибором, а й з тим, чи вони взагалі прийдуть на референдум.

Серед членів нідерландської делегації були й депутати, які беруть активну участь у кампанії «Скажи «ні» угоді про асоціацію з Україною». Депутат від Соціалістичної партії Гаррі ван Боммель вважає, що угода з ЄС лише нашкодить Україні, бо країна потрапить у цілковиту залежність від Брюсселя. За словами політика, зустрічі в Києві не змінили його позиції. «Українські політики добре розуміють необхідність проведення реформ у країні, і вони проводитимуть їх, незалежно від того, є угода про асоціацію чи немає», — заявив нідерландський депутат. Він переконаний, що через угоду з ЄС «уся країна потрапить під європейський вплив», що призведе до подальшого зростання напруги у відносинах з Росією і зашкодить не лише Україні, а й Європі.

За словами голови делегації Ангеліен Ейсінк, у Голландії дедалі частіше можна почути, як люди обговорюють українське питання у громадському транспорті та в магазинах. Проте вона переконана, що результати референдуму залежатимуть від успішної агітаційної кампанії і від того, чи отримають громадяни достатньо необхідної інформації, аби все зрозуміти і відповідно проголосувати.

Відповідальність за проведення належної агітації, вважає Ангеліен Ейсінк, лежить на політичних партіях Нідерландів, більшість із яких підтримують асоціацію з Україною. «Але людей лякає те, що відбувається довкола них: міграція, шукачі притулку, економічна криза, і це має величезний вплив на їхнє мислення і на ухвалення рішень», — наголосила депутат.

Зустрічі в Києві не змусили представників найвпливовіших нідерландських партій кардинально змінити свої погляди щодо України та її євроінтеграційних прагнень. Тепер інтрига полягатиме в тому, кампанія яких партій видасться пересічним нідерландцям переконливішою.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua