"День козацьких перемог відзначили на Хортиці"

Євген ЛОГАНОВ
8 червня 2016

Днями в Запоріжжі вперше в Україні відзначили День переможних козацьких походів. Пошанувати героїв минулого та сьогодення на Козацьке коло славнозвісного острова Хортиця прибуло понад 30 делегацій із 12 областей України, а також бійці 55-ї окремої артилерійської бригади, 37-го окремого мотопіхотного батальйону, представники влади і молодь.

Як зазначив, відкриваючи захід, голова Запорізької обласної координаційної ради козацтва Дмитро Сухінін, проводити тризну по загиблих козаках почали ще на початку 1990-х років, та нині традицію переосмислили. Цей день символізує нерозривну духовну єдність захисників України — від дружинників Київської Русі до сучасних воїнів АТО.

Присутні згадали Дмитра Байду-Вишневецького, завдяки якому розрізнені козацькі ватаги зібралися в єдину потужну силу, самовідданість і військові звитяги Петра Конашевича-Сагайдачного, любов до волі, талан і мужність Івана Сірка.

Гідним прикладом для юнаків та дівчат стали старійшини козацтва. Володимир Мельник був одним з ініціаторів відродження козацького руху на Запоріжжі, довго боровся за його ідеологічне та організаційно-правове визнання, створення єдиної структури.

До козаків звернулися заступник голови Запорізької ОДА Владислав Марченко та керуючий справами Запорізького міськвиконкому Роман Омельянович, які пообіцяли підтримку найбільш знакових проектів — програми «Запоріжжя — козацька столиця України» та проведення Другого міжнародного конгресу козацтва. Верховний отаман МСК «Запорозька січ», старійшина 37-го ОМПБ  Ілля Лапін поділився баченням місця й ролі козацтва у творенні єдиної політичної нації. Щиро подякував запоріжцям нащадок гетьмана України Ігор Мазепа, який із перших днів російської агресії, не шкодуючи ресурсів власного бізнесу, став активним помічником Збройних сил України. Смутком і болем сповнилися слова Олени Карась — матері загиблого учасника АТО, який складав козацьку присягу на Хортиці, за покликом серця став на захист України та загинув під Павлополем на Донеччині, прикриваючи побратимів.

 — Історична пам’ять — це найцінніший скарб нащадків, тож  зберігаючи у душах відлуння минулих перемог, аналізуємо причини поразок, удосконалюємо бойовий досвід і тактичні знання, які  нині так потрібні нашим захисникам на сході України, — прокоментувала заступник голови — керівник апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua