"Держархінспекція ділиться повноваженнями"

Інна КОСЯНЧУК
31 грудня 2015

Першим обласним центром України, якому Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ) передала повноваження у сфері держархбудконтролю, став Луцьк. Відсьогодні міська влада зможе впливати на забудовників, які споруджують незаконно чи з порушенням будівельних нормативів. Документи про передачу таких прав підписали вчора у Мінрегіоні голова ДАБІ Олексій Кудрявцев і Луцький міський голова Микола Романюк.

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час урочистої церемонії з підписання документа зазначив, що можливість передачі прав з архітектурно-будівельного контролю від ДАБІ до місцевої влади, що відбувається в межах децентралізації, існує з 1 вересня цього року, однак досі процес ішов не дуже активно. Він висловив сподівання, що у наступному році справа піде швидше. Адже деякі міста вже заявили про готовність узяти на себе відповідні повноваження. Їм це буде вигідно, бо стане одним з чинників наповнення місцевих бюджетів.

Волинська область, зауважив Геннадій Зубко, — лідер із залучення інвестицій. А Луцьк лише за цей рік зміг збільшити свій бюджет розвитку майже втричі, тоді як середній показник в Україні — 42%.

Микола Романюк підкреслив, що передача повноважень у сфері держархбудконтролю дуже важлива для розвитку міста. «Проте це й величезна відповідальність. Переконаний, що децентралізація державного архітектурно-будівельного контролю дасть великий ефект для розвитку місцевої територіальної громади», — зауважив він.

Олексій Кудрявцев сподівається, що наступного року в більшості обласних центрів України буде створено власні структури держархбудконтролю. 34 міста, серед яких і великі — Київ, Кіровоград, Львів, Тернопіль, Харків, Херсон та Чернівці, — вже подали відповідні заявки.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua