Під час чергової десятихвилинки на вітчизняних телеканалах Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк говорив про корупцію та способи її викорінення. Таких щонайменше три: правоохоронна система та відповідальність за корупційні дії, включно з притягненням до кримінальної відповідальності злочинців; дерегуляція, яка передбачає зменшення впливу уряду на роботу бізнесу; реальне підвищення соціальних стандартів та заробітних плат в державному секторі економіки.

Арсеній Яценюк нагадав, що Верховна Рада вже проголосувала Закон «Про Національне антикорупційне бюро», а уряд передбачив кошти на створення в країні до кінця року служби із 250 антикорупційних детективів.

Так само ухвалено Закон «Про запобігання корупції», згідно з яким посадовці декларуватимуть свої доходи та за умови подання недостовірних даних їх притягатимуть до кримінальної відповідальності. Створено і єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення. До нього вже внесено імена 10 тисяч посадових осіб. «Нещодавно наш підрозділ по боротьбі з корупцією арештував 13 мільйонів франків у Ліхтенштейні, які належать судді Вищого господарського суду, але не конфіскував їх. Органи прокуратури мають доводити кожну справу до завершення», — наголосив глава уряду.

З огляду на це він рекомендував парламентаріям у вересні ухвалити закон, який дав би змогу продавати активи посадовців, причетних до корупції, й конфісковувати вкрадені ними кошти. Внесено до ВР й закон щодо збільшення розміру застави за корупційні правопорушення.

«Держава повинна служити громадянину», — такими словами Арсеній Яценюк почав говорити про панування системної та побутової корупції в країні. Лише за останні два тижні керівництво Державної фіскальної служби не допустило розкрадання з державного бюджету приблизно 15 мільярдів гривень — це фіктивний податок на додану вартість.

«Можемо скоротити кількість державних службовців і при цьому залишити фонд оплати праці, який є. За рахунок якості держслужбовця підвищити як заробітні плати, так і стандарти надання послуг для громадянина від кожного органу державної влади», — означив позицію Прем’єр. За його словами, США знадобилося 35 років для зменшення рівня корупції, Україні натомість треба діяти швидко.

До речі, нещодавно МВФ прийняв рішення про надання Україні наступного траншу обсягом 1,7 мільярда доларів. Усі кошти планують спрямувати в золотовалютні резерви Національного банку. Глава уряду нагадав, що в лютому резерви НБУ становили тільки 5,6 мільярда доларів, тепер вони сягнуть 12 мільярдів. «Це запорука стабільності національної грошової одиниці та нормальної роботи українського банківського сектору», — додав він.

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»