"Держава наводить лад серед переселенців"

19 квiтня 2016

Відновлювати чи припинити соціальні виплати, зокрема пенсії, на окупованих територіях Донбасу — це питання непокоїть нині не лише жителів цього регіону, а й більшість українців. Адже ці кошти заробляє вся країна, а куди їх потім спрямовують і в чиїх кишенях вони зрештою осідають, ще належить розбиратися компетентним органам. Остаточно крапки над «і» в цьому непростому питанні днями розставив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

На його думку, продовження згаданих виплат можливе лише після повного виконання мінських угод та відновлення територіальної цілісності України. Зараз соціальну допомогу і пенсії виплачуватимуть лише тим переселенцям, які мають відповідний статус і постійно проживають на території, підконтрольній українській владі.

«Як віце-прем’єр-міністр України я заявляю, що наведення ладу в соціальних виплатах і боротьба з витоком бюджетних і пенсійних коштів на окупованих територіях, які ми розпочали спільно з СБУ, триватимуть. Водночас пенсії й соціальну допомогу реальним переселенцям виплачуватимуть вчасно і в повному обсязі. Питання верифікації соціальних виплат та надання допомоги вимушеним переселенцям перебуватиме на моєму особистому контролі. Жодна копійка з державного бюджету України чи з Пенсійного фонду не потрапить до кишень терористів», — чітко й недвозначно заявив урядовець.

І не держава винувата у припиненні всіх соціальних виплат на окупованій території України. Відповідальність за це повністю лежить на російських окупантах, які силоміць захопили там владу. Наша країна поки що не спроможна платити пенсії чи інші соціальні виплати на окупованій території. Оскільки там немає відділень українських банків, немає регіональних управлінь Пенсійного фонду, казначейства, там взагалі не працюють українські закони.

«Щотижня СБУ затримує кур’єрів з купою карток і чималими сумами грошей, які перевозять на непідконтрольну територію. На темі оформлення допомоги переселенцям побудовано величезні злочинні схеми, де крутяться багатомільярдні суми. Встановлено численні факти того, що ці кошти українського бюджету, українських платників податків осідають в кишенях корумпованих чиновників, терористів і російських окупантів», — цитує слова Павла Розенка прес-служба віце-прем’єр-міністра.

Тому на сьогодні людина може отримувати соціальну допомогу від України і українську пенсію лише тоді, коли вона постійно проживає на території, підконтрольній українській владі.

«Відповідно до законів та нормативно-правових актів України повернення на окуповану територію — це безпосередня підстава для скасування статусу вимушеного переселенця й припинення всіх соціальних виплат, зокрема й пенсійних», — підкреслив Павло Розенко. 

Михайло ЮРЧЕНКО 
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua