"Держава заощадить, громадяни — отримають"

11 червня 2016

«Фонд енергоефективності стане державним центром з ухвалення стратегічних рішень. До його наглядової ради увійдуть представники партнерів України з уряду Німеччини та інших країн-членів ЄС. Вони разом з українськими представниками визначатимуть формат надання допомоги за різними напрямами реформи», — таким меседжем поінформував українців в ефірі одного з телевізійних каналів віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Він розповів, що технічний офіс фонду енергоефективності визначатиме параметри реновації, приладів обліку, утеплення дахів і стін, модернізації інженерних мереж, заміни вікон. За попередньою оцінкою, штат технічного офісу сягатиме 30—40 фахівців.

Окремо Геннадій Зубко говорив про ключові технічні рішення, які ухвалюватимуть у фонді. Передовсім — це підготовка та затвердження типових проектів з енергоефективності, розрахунок економії та витрат, організація тренінгів для будівельних компаній та енергоаудиторів, методична підтримка будівельних компаній, домогосподарств і муніципалітетів, аудит будівельних робіт.

До речі, програму технічної реновації будівель запустили у кількох містах. Наприклад, у Луцьку завдяки нововведенню вдалося досягти 73% економії. На переконання віце-прем’єр-міністра, такий досвід слід поширити по всій Україні. Один із аргументів — економічна привабливість проектів, які отримують шанс стати «масовими». Слова Геннадія Зубка цитує прес-служба урядовця: «Кошти громадян, спрямовані на енергоефективність, компенсуватимуть держава та донори на рівні 40—50%. Громадяни, які отримують субсидії, також матимуть змогу спрямувати заощаджені кошти на подальші енергоефективні заходи».

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua