"Державні банки планують приватизувати?"

1 лютого 2016

Державні банки хочуть пустити з молотка. Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарева на форумі в Давосі. Йдеться про Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк, основним акціонером яких є Мінфін, повідомляє Експрес з посиланням на УБР.

Українські експерти позитивно сприйняли новину про майбутню приватизацію держбанків. «В Україні частка держбанків в активах платоспроможних банків зросла до 25%. При цьому вважається, що в країнах з ринковою економікою краще високу частку держбанків в системі не підтримувати», – говорить головний фінансовий аналітик РА «Експерт Рейтинг» Віталій Шапран. При цьому він відзначає, що для держбанків у всьому світі властива корупція, вони, як правило, дуже вразливі до зміни влади в країні, а якість їх активів чутлива до політичних негараздів. 

До прикладу, за підсумками трьох кварталів 2015 року всі вони показали збиток. Ощадбанк закінчив цей період з мінусом в 5,4 млрд грн, а Укрексімбанк – 8,3 млрд грн. Менш збитковим виявився Укргазбанк з результатом «всього» мінус 180,7 млн грн. 

«За інформацією представників Мінфіну, в першу чергу процес продажу торкнеться найбільших державних банків – Укрексімбанк і Ощадбанк. Дана програма буде розрахована на найближчі 4-5 років (найбільш активного процесу) зі зниженням частки участі держави в цих організаціях (не менше ніж на 25%)», – сказав голова ради ГО «ЕйСіАй-Україна» Павло Козак. Тобто, про продаж 100% цих банків не йдеться. При цьому, за оцінкою Віталія Шапрана, найбільш підготовлений до продажу саме Укргазбанк, так як раніше він вже був приватним. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua