"Державні землі продаватимуться через аукціони"

4 березня 2016

Про це в сьогоднішньому ексклюзивному інтерв’ю, опублікованому в газеті «Урядовий кур’єр», сказав голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк.

Запуск ринку у два етапи

УК: Яке ваше бачення початку роботи ринку землі?

— Законопроектом «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», який розробили фахівці Держгеокадастру в тісній співпраці з експертним середовищем, передбачено запуск ринку в два етапи. На першому, який триватиме два роки, можна буде купувати-продавати лише державні землі через аукціони. За цей час побачимо, як функціонує ринок, інфраструктура ринку, як поводяться покупці, продавці, виправимо законодавчі недоліки, після чого знімемо мораторій і започаткуємо купівлю-продаж усієї землі.

Є багато спекуляцій у питанні допуску чи не допуску до ринку іноземців. Та з огляду на те, що нині навіть не всі країни ЄС пускають до володіння своєю землею іноземців, і настрої населення, рішення схиляється до другого варіанта. Також нині визначається питання обмеження концентрації максимальної кількості землі в одних руках — 200 гектарів — для запобігання створенню лендлордів.

УК: На сьогодні озвучували кілька варіантів започаткування ринку землі. Один із них, напрацьований групою експертів з Мінагрополітики, — щодо експериментального відкриття його в окремих районах кількох областей.

— Я чув про таку ідею, але є кілька застережень. Україну поділено на агровиробничі зони. Започатковуючи ринок на Закарпатті, не зможемо зрозуміти, як він функціонуватиме на Чернігівщині чи Миколаївщині. І ще питання: відкриваючи ринок на Закарпатті, допускати туди всіх чи лише закарпатців? Якщо всіх, то що робити тим, хто піде у другу чергу? Це абсолютно не робоча модель. Необхідно знайти варіант, який дасть зріз ситуації у всій країні, у всіх агровиробничих зонах.

УК: Хто стане оператором ринку землі? Як відомо, Держзембанк передано на ліквідацію.

— Ще не зрозуміло, на ліквідацію чи приватизацію. Ідея Держзембанку полягала в тому, що він мав стати власником землі. Ми ж пропонуємо утворити держагента, який був би свого роду земельною біржею або майданчиком для купівлі-продажу. Якщо ця ідея отримає розвиток і сервіс буде якісним, цей майданчик може обслуговувати і приватні операції купівлі-продажу. У власника ділянки є два варіанти: він традиційно дає оголошення в газеті про продаж земділянки чи виставляє її на біржі.

Наша ідея полягає в тому, що має бути держагент, який від імені держави продаватиме землі, не концентруючи в себе цю власність. Є орган управління — на сьогодні це Держгеокадастр, потім — органи місцевого самоврядування. Вони приймають рішення, яку ділянку хочуть продати, і передають її операторові на продаж. Той готує торги, а гроші надходять продавцеві. Другий момент — це обслуговування третіх осіб та приватних власників за такими самими операціями. Третій момент — викуп від імені держави ділянок у громадян. Цю функцію ми передбачили як елемент соціального захисту в разі тиску великих агровиробників.

З повним текстом інтерв'ю знайомтеся тут. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua