"Державний кордон, як середовище для інновацій"

Олена ОСОБОВА
8 листопада 2012

СПІВПРАЦЯ

У Луганську обговорили проблеми транскордонної співпраці

Успішним досвідом реалізації проектів транскордонного співробітництва поділився голова Цільової групи по зовнішніх межах Асоціації Європейських Прикордонних Регіонів Йоханнес Мойзіо. Під час семінару «Кордон - середовище інновацій: прикордонна логістика та екологія» у Луганську він описав систему пропускних пунктів для вантажного та легкового транспорту між Фінляндією та Російською Федерацією. А також розповів про подолання труднощів 10-річної давнини, пов'язаних з утворенням пробок вантажного транспорту на кордоні завдовжки до 40 кілометрів.

Цей досвід зацікавив членів секретаріату Єврорегіону «Донбас» та представники інших європейських регіонів України та Росії, які брали участь у семінарі. Але й українські вчені в ході семінару презентували ряд пілотних проектів, впровадження яких дозволить підвищити якість обслуговування на прикордонних пунктах пропуску, а також збільшити пасажиропотік на автомобільних та залізничних магістралях трьох областей, які входять до Єврорегіону «Донбас». За їхніми словами, така форма організації транскордонного співробітництва дуже затребувана жителями територій Луганської та Донецької областей України, а також Ростовської області РФ.

«Останнім часом дуже багато зроблено Урядами двох країн і місцевою  владою для успішного руху шляхом регіонального співробітництва. Зокрема,  в Україні прийнятий Митний кодекс – мабуть, один із найбільш ліберальних у Європі, який максимально спрощує прикордонні обміни», – зазначив перший заступник голови Луганської ОДА Едуард Лозовський.

За його словами, такі умови привертають увагу інших областей. Зокрема, ще дві області Росії – Воронезька та Бєлгородська висловили бажання приєднатися до Єврорегіона «Донбас».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua