"Держструктури потребують трансформації"

12 травня 2016

Виконання постанови Кабінету Міністрів №442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» викликає чимало запитань у Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Тож втілення її в життя розглянуто на нараді під його головуванням.  Було обговорено проблеми, пов’язані з реорганізацією кількох контролюючих державних служб, що й передбачено документом, а також заходи, яких необхідно вжити для завершення ліквідації чи створення нових владних органів.

Прем’єр-міністр зауважив, що в Україні досі не завершено процесу трансформації певних державних структур, що було передбачено ухваленою ще 10 вересня 2014 року урядовою постановою про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади.

«Маємо величезні проблеми в різних інспекціях, контролюючих органах, які вчепилися у крісла і в приміщення, в яких перебувають.  Тиснуть на бізнес, підприємництво, ще й витрачають на це бюджетні кошти, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — Два роки займатися цим питанням вважаю абсолютно неприпустимим». Скажімо, досі припинено діяльність лише двох з 18 органів, натомість утворено п’ять із семи передбачених.

Досі не розпочато функціонування Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками і Державної інспекції енергетичного нагляду через те, що не було призначено їх керівників. А завершенню ліквідації Держсільгоспінспекції заважали невирішені питання передачі функцій контролю за експлуатацією й технічним станом, а також реєстрації та обліку машин сільгосппризначення. Обговорено й забезпечення функціонування Держпродспоживслужби, ліквідації Держінвестпроекту, припинення діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади на тимчасово окупованих територіях в Автономній Республіці Крим, Донецькій і Луганській областях. У цьому контексті глава уряду доручив Мінекономрозвитку і Мін’юсту внести пропозиції щодо можливих шляхів розв’язання проблеми використання майна територіальних органів.

Володимир Гройсман поставив завдання завершити реорганізацію державних служб до 1 липня і закликав профільних міністрів до персональної відповідальності: «Треба поставити крапку в постанові №442 і забути про це. Не можна займатися цим вічно». Тобто зміна системи залежить від упровадження розумної регуляції, вважає Прем’єр. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua