"Дипломат завжди допоможе підприємцю"

Вадим БУЧА
9 червня 2012

Вадим БУЧА
для «Урядового кур’єра»

ТОРГІВЛЯ. Середній товарообіг України з іншими державами в 2011 році зріс приблизно на 30%. І хоча залишається негативний момент у вигляді від’ємного торговельного сальдо, нині зростання імпорту приблизно збалансовано зі збільшенням експорту. Серйозної роботи для поліпшення цих тенденцій докладає Міністерство закордонних справ, яке фактично курує всю зовнішньоекономічну діяльність України. 

Як зазначив під час відеоконференції в Будинку уряду заступник міністра закордонних справ Віктор Майко, одним із головних напрямків усієї системи МЗС є захист інтересів українських компаній та підприємств, що експортують продукцію та послуги за кордон чи безпосередньо працюють в інших державах.     

Наші посольства за кордоном надають широкий спектр допомоги: сприяють, у межах компетенції, нашим компаніям вигравати тендери, отримувати контракти та замовлення і, таким чином, нарощувати експорт товарів та послуг українського походження. Конкретну допомогу наші підприємства отримують і в разі виникнення проблем з іноземними партнерами чи місцевими органами влади. Аби їх розв’язати, МЗС звертається не лише до українських закордонних представництв, а й до іноземних послів та посольств, акредитованих у нашій державі.         

Також МЗС сприяє залученню іноземних інвестицій в регіони України. Для цього проводяться масштабні презентації потенціалу областей як у нашій державі, так і за кордоном. Віктор Майко повідомив, що минулого року було успішно проведено понад десять таких заходів у Брюсселі, Лондоні, Берліні, Пекіні та інших світових економічних центрах.

Однак Віктор Майко констатував, що, на жаль, нині цій роботі бракує системності, адже регіони та конкретні українські підприємства відносно пасивно співпрацюють з міністерством. Тож він закликав звертатися до МЗС із конкретними пропозиціями, а дипломати в свою чергу використають наявний потенціал та ресурс міністерства, аби допомогти українським компаніям вийти на конкретний ринок і закріпитися там. Ця робота проводиться, зокрема, в рамках Ради експортерів при МЗС.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua