"Дітям-сиротам потрібне житло"

Катерина МАЦЕГОРА
5 грудня 2012

АКЦЕНТ

Президент поставив завдання уряду — підготувати Національну програму забезпечення безбатченків помешканнями 

«На порядку денному нашого зібрання стоїть питання, важливе для кожної країни світу, — захист дитини, дотримання її прав. Воно тісно пов’язане з національною безпекою і майбутнім держави», — такими словами Віктор Янукович відкрив Всеукраїнську нараду з питань захисту прав дітей. У центрі уваги глави держави виявилися проблеми, з якими стикаються діти з особливими освітніми та медичними потребами, сироти та ті, які позбавлені батьківського піклування і які перебувають у конфлікті із законом.

Та окремо глава держави торкнувся виконання його доручень керівниками органів виконавчої влади. «Виділені кошти на запровадження посад соціальних фахівців повинні працювати в інтересах людей», — так Віктор Янукович доручив уряду розробити об’єктивні показники ефективності діяльності фахівців соціальної роботи та їх реального впливу на розв’язання проблем сімей із дітьми. А від Міністерства соціальної політики та місцевих органів виконавчої влади він вимагає посилення роботи в напрямку сімейного влаштування дітей, які вже втратили батьків.

«Наша мета — навчити батьків не втрачати права на виховання своїх дітей, не нехтувати батьківством. Зниження сирітства — амбітне завдання нової філософії нашої роботи», — застеріг він присутніх від формального підходу до виконання обов’язків. У зв’язку з цим глава держави нагадав, що за нинішній рік у 219 адміністративно-територіальних одиницях країни не влаштовано до сім’ї жодної дитини. Керівники облдержадміністрацій  мають проаналізувати роботу в цьому напрямку райдержадміністрацій та зробити відповідні кадрові висновки.

Окрім цього, на нараді йшлося про унормування діяльності інтернатних закладів нового типу щодо розробки та запровадження механізму «гроші ходять за дитиною». А уряду потрібно до кінця року розробити Національну програму забезпечення житлом дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Щороку близько 13 тис. таких дітей досягають повноліття, а отже  потребують житла.

Президент нагадав, що минулого року він уже дав доручення керівникам облдержадміністрацій розробити і затвердити регіональні програми забезпечення житлом цієї категорії дітей. Однак це виконала лише половина регіонів. А кошти з бюджету на розв’язання проблеми в нинішньому році замовили лише вісім областей. Глава держави переконаний, що причина цьому — формальний підхід до питання будівництва нових соціальних гуртожитків.

Уряд і керівники регіонів мають у повному обсязі забезпечити фінансування витрат на життєво важливі потреби дітей з онкологічними захворюваннями, а також з іншими складними та рідкісними формами захворювань. «Ці програми мають бути профінансовані на 100% від потреб дітей, а не від можливостей бюджету», — наголосив глава держави.

Окрім цього, потрібно завершити формування оптимальної структури та чисельності працівників місцевих органів виконавчої влади, до компетенції яких належать питання захисту прав дитини. Глава держави зауважив, що звернення, які надходять на його адресу від дітей та їхніх батьків, свідчать про брак на місцевому рівні ефективної роботи у цьому напрямку.

«Доручаю уряду спільно з Міністерством соціальної політики, не чекаючи завершення адмінреформи, розробити пропозиції щодо побудови чіткої вертикалі державних органів влади з питань захисту дітей та сім’ї», —резюмував він.

Скороченню кількості неповнолітніх у місцях виконання покарань, на його переконання, сприятиме новий Кримінальний процесуальний кодекс. «Відтепер до неповнолітніх застосовуватимуться спеціальні процедури, які відповідають їхньому віку, соціальному і загальному досвіду», — пояснив він нововведення. І навів сумну статистику:  кожен 15-й злочин у державі скоєний дитиною до 18 років, тому нині велика кількість дітей перебуває у місцях виконання покарань. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua