"Для врятування недоношеної дитини потрібно 400 тисяч гривень"

Наталія ДОЛИНА
2 червня 2012

АКЦЕНТИ. В Україні з 2010 року під патронатом Президента реалізується проект «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства». Він передбачає створення до 2014 року 27 сучасних перинатальних центрів у кожному регіоні країни. Завдання цих установ — зупинити високу смертність серед породіль та немовлят, які мають уроджені вади, забезпечити населенню висококваліфіковану медичну допомогу, комфортні умови народження та виходжування дітей.

Як зазначила на відеоконференції в Кабінеті Міністрів перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко, програма «Нове життя» успішно реалізується на території всієї країни. Головний акцент зроблено на розвиток сучасних перинатальних технологій, які нині активно запроваджуються в пологових будинках, жіночих консультаціях та перинатальних центрах.

Учасники відеоконференції поділилися своїми напрацюваннями, досвідом і проблемами. За словами керівника національного проекту «Нове життя» Віктора Сірмана, регіони для участі в конференції підібрані дуже вдало. По суті, учасники представляють усі фази проходження проекту. На Харківщині перинатальний центр 3-го рівня вже успішно працює. Дніпропетровщина повністю готова до його відкриття. Одеса проходить певний шлях створення перинатальних центрів, а Львівщина готується  брати участь у проекті. Тож є можливість обговорити всі проблеми, які постають перед його учасниками. За словами заступника голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Шурми, до створення перинатального центру виживаність глибоко недоношених дітей становила 30%. Нині ситуація значно поліпшилася, багато дітей отримали шанс на життя.  Втім, існують певні проблеми. По-перше, це кадрове питання. Як виявилося, ця проблема  актуальна для більшості регіонів, крім Львівщини. Щоб її розв’язати, учасники конференції запропонували ввести квоту на спеціальності неонатологів і середнього медичного персоналу. Ще одна серйозна проблема — кошти. Виходжування недоношеної дитини коштує до 400 тис. грн.

За словами Раїси Моісеєнко, про цю проблему профільне міністерство знає. Вже створений план навчання неонатологів і середнього медичного персоналу німецькими фахівцями. Що стосується фінансування, держава розуміє: попри колосальні кошти, сьогодні потрібно залучити всі можливості, щоб дати кожній дитині право на здорове життя. Аналіз досвіду регіонів, які вже почали працювати в рамках проекту «Нове життя», показав, що потрібен диференційований підхід, ретельне вивчення потреб і умов роботи кожного центру.

Зокрема один з учасників конференції, представник громадськості Дніпропетровщини Віталій Козлов зазначив, що після розформування дитячих поліклінік і жіночих консультацій батьки з немовлятами змушені перебувати в загальній черзі до лікаря навіть з носіями інфекційних захворювань. А для того щоб взяти довідку, скажімо, для дитячого садочка, батьки мають відвідати з дітьми лікувальні заклади в різних районах міста. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua