Українському воїну, який повернувся додому з війни, перш за все необхідно отримати офіційний статус учасника бойових дій (УБД). Адже це дає йому та членам його родини право на пільги, гарантовані державою. З Дніпропетровщини мобілізували понад 6 тисяч бійців у зону АТО. Понад 4,6 тисячі вже отримали статус учасника бойових дій.

Але бійці і окрім цього мають чимало нагальних проблем, які їм треба терміново розв’язувати. За словами координатора Дніпропетровського центру допомоги учасникам АТО та членам їхніх родин Наталії Шуліки, до них дуже часто звертаються військові та їхні рідні з юридичними питаннями. Їм допомагають консультаціями, залучаючи волонтерів, профільне управління облдержадміністрації. Але іноді демобілізовані потребують вторинної правової допомоги в оформленні документів, представленні інтересів у суді тощо.

Тому Дніпропетровська облдержадміністрація та Центр безоплатної вторинної юридичної допомоги узгодили питання безплатного надання таких послуг учасникам АТО та членам їхніх родин, підписавши відповідний документ.

«Військові захищають нас на фронті, тож наше завдання — захистити їх тут, у мирному житті. Обл?держадміністрація звернулася до адвокатської спільноти, щоб надати реальну допомогу бійцям у захисті їхніх прав», — зазначив начальник юридичного управління Дніпропетровської ОДА Володимир Юрченко.

Центр безоплатної вторинної юридичної допомоги має реєстр адвокатів, які надають правову допомогу державним коштом. Відтепер і бійці АТО та їхні рідні зможуть скористатися їхніми послугами. Насамперед це стосується тих, хто вже має статус УБД.

«Питання, з якими звертаються військові та члени їхніх родин, потрібно вирішувати негайно, а ми не могли цього зробити. Закон чітко визначає: щоб отримати безкоштовну правову допомогу, потрібно мати статус учасника бойових дій», — говорить радник голови Дніпропетровської ОДА Іван Начовний.

Тож аби бійці, які ще не оформили цей статус, та їхні родини не залишилися поза увагою, Дніпропетровська обласна влада звернулася до адвокатської спільноти з проханням підтримати Центр допомоги учасникам АТО на волонтерських засадах. Його координатор Наталія Шуліка наводить різні приклади звернень. Скажімо, потребувала допомоги цивільна дружина, з якою загиблий учасник АТО прожив 16 років і має спільних дітей. Жінка не може отримати статус члена родини загиблого в АТО, адже визнати неофіційний шлюб законним може лише суд. Та й безкоштовну правову допомогу цивільній дружині бійця не передбачено.

Крім того родини учасників АТО мають право на пільги з оплати комунальних послуг. Знижки суттєві — від 50% до 100%, у кожному разі їх визначають місцеві органи влади, коштом яких і компенсують ці видатки. У департаменті соцзахисту Дніпропетровської ОДА роз’яснюють, що пільгами можуть скористатися й ті, хто ще не встиг оформити статус УБД. Їм треба лише в управління соцзахисту за місцем проживання надати довідку з військової частини. Туди само мають звертатися і бійці, які вже отримали посвідчення учасника бойових дій. «Тут його реєструють та вводять в єдиний державний реєстр пільговиків. Система налагоджена так, що боєць укладає всі договори зі сплати за комунальні послуги безпосередньо у соцзахисті. Це безумовно спростило механізм призначення пільг», — розповіла  заступник директора департаменту соцзахисту Дніпропетровської ОДА Валентина Сливна.

Вона нагадала, що бійці АТО мають право і на безкоштовне оздоровлення, а зараз є путівки в санаторії Одеси, Конча-Заспи тощо. Аби їх отримати, потрібно взяти довідку у сімейного лікаря і прийти в управління соцзахисту. На сьогодні Дніпропетровщина вже оздоровила близько тисячі військовослужбовців.