" Дніпропетровськ може вилетіти з ліги міст-мільйонників"

27 жовтня 2011

ОТАКОЇ!? Дніпропетровськ все ще утримує статус міста-мільйонника, хоча від втрати цього статусу його відділяють 9 тисяч людей. Про це пише «Сегодня».

«Дніпропетровськ залишається мільйонником… У нас запас маленький, всього 9 тисяч чоловік, але він є», - заявив мер міста Іван Куліченко.

За словами мера, вимирання властиво всім великим українським містам, і ця тенденція посилилася з настанням економічної кризи.

«На жаль, криза змусила деяких людей, які приїздили з села працювати в місто, повернутися назад і зайнятися сільським господарством. Щоб динаміка зростання населення стала позитивною, в сім'ях повинно бути більше двох дітей. Якщо двоє дорослих народили одну дитину, природного приросту очікувати нічого», - зазначив Куліченко.

Одним з варіантів вирішення проблеми раніше міська влада називала розширення меж міста за рахунок приєднання до нього прилеглих населених пунктів. Але невдовзі від цієї ідеї відмовилися через протести мешканців приміських селищ. Люди не хочуть втрачати сільську прописку та пільги на придбання газу.

«Тільки, наприклад, селище Ювілейне, яке забезпечується теплом, водою, робочими місцями і медичними закладами за рахунок міста, можна приєднати до Дніпропетровська. Але цей крок глобально не врятує ситуацію, а лише поліпшить її максимум на п'ять років», - зазначив градоначальник.

Виправити ситуацію можливо, хоча й непросто. За словами Куліченка рецепт для збільшення народонаселення складається з трьох складових: медицини, соцдопомоги і підтримки держави, а також робочих місць.

«Ми розвиваємо рівень медобслуговування. Намагаємося відкрити максимальну кількість дитсадків. У минулому році ми відкрили 57 груп у дитячих садках, цього року відкрили 37 груп плюс введено один новий дитсадок. Але найголовніше, щоб ті, хто приїдуть до нашого міста, закріпилися тут, повинні бути робочі місця», - упевнений Куліченко.

Проте очевидно, що незабаром зі статусом мільйонера місту доведеться розпрощатися. Натомість, за словами мера, змін для Дніпропетровська це не принесе.

«Одеса втратила статус мільйонника три роки тому, Донецьк - два роки тому. Вони стали від цього гірше? Немає. Торік уряд прийняв постанову про економічне стимулювання та виконанні робіт в містах державного значення. У цей список увійшов і Дніпропетровськ», - заспокоює Куліченко.

ТСН



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua