"Дніпровські ГЕС стануть потужнішими"

25 вересня 2012

ПРОГРАМА 

Україна та Європейський інвестиційний банк підписали угоду про реабілітацію вітчизняних електростанцій
 

Документ підписали міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко і директор ЄІБ Ханс Олберс.

«Ми дуже задоволені ефективною співпрацею та підписанням угоди щодо виділення 200 млн євро, які надійдуть в українську енергетичну галузь. Це дуже важлива подія, оскільки йдеться про відновлювану, екологічно чисту енергетику, і завдяки нашій спільній роботі обсяг такої енергії надалі зростатиме», — прокоментував подію Юрій Бойко.

У свою чергу Ханс Олберс підкреслив, що фінансування ЄІБ проектів з реабілітації гідроелектростанцій є продовженням плідної співпраці з Україною, розпочатої в 2007 році: «Із підписанням цієї угоди обсяг наданих Україні кредитів становитиме 1,3 млрд євро, що робить її найбільшим одержувачем кредитів ЄІБ у цьому регіоні. Проект показує спроможність банку мобілізувати значні ресурси, а кошти можемо надавати на дуже великі терміни, 20 років, та за привабливими відсотковими ставками. Ми дуже задоволені нашою співпрацею та бажаємо продовжити її в майбутньому».

Проект «Реабілітація гідроелектростанцій» забезпечить надійну експлуатацію 22 гідротехнічних споруд ПАТ «Укргідроенерго», розташованих на Дніпрі, підвищити потужність гідроелектростанцій на 100 МВт із одночасним поліпшенням екологічної та технічної безпеки, сприятиме максимально ефективному використанню водних ресурсів.

Очікуються поліпшення оперативної стабільності та надійності електропостачання завдяки збільшенню регулюючих потужностей Об’єднаної енергосистеми України, підвищення ефективності та рівня безпечної експлуатації ГЕС.

Загальна очікувана вартість проекту становить 690 млн євро, зокрема: за рахунок позики ЄБРР та ЄІБ — 400 млн євро на паритетних умовах, решта співфінансування — за рахунок ПАТ «Укргідроенерго», повідомляє прес-служба Міненерговугілля. 

Під час робочого візиту до Брюсселя Юрій Бойко зустрівся також із Комісаром Європейського Союзу з питань енергетики Гюнтером Оттінгером, продовживши тему залучення фінансування з боку європейських фінансових інститутів у паливно-енергетичний комплекс України. Йшлося про модернізацію ГТС, готовність її та підземних сховищ до зимового періоду, перспективи реверсного постачання газу до України з країн-членів ЄС, підписання угод про залучення коштів на підвищення безпеки наших АЕС.

«Ми з моїм колегою паном Бойком регулярно проводимо зустрічі, на яких обговорюємо питання розвитку існуючої інфраструктури, наші плани щодо модернізації газотранспортної системи, нові екологічні проекти та що може бути зроблено з боку його країни й що можемо зробити ми як Європейська комісія та наші європейські банки — ЄІБ, ЄБРР та Світовий банк», — зазначив Гюнтер Оттінгер.

Юрій Бойко та Гюнтер Оттінгер обговорили також проект оновленої «Енергетичної стратегії України до 2030 року», який проходить експертну оцінку в Європейській комісії. Документ розроблено у червні 2012  року на виконання зобов’язань України в рамках Енергетичного співтовариства. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua