"До безвізового режиму ще й вільна торгівля"

30 березня 2012

МЕТА. Угоду про створення ЗВТ між Україною та Ізраїлем варто підписати найближчим часом.

Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з міністром туризму Ізраїлю Стасом Місєжніковим. «Важливим елементом нашої економічної співпраці повинно стати підписання двосторонньої угоди про створення зони вільної торгівлі. Ми готові просуватися у цьому напрямку, і я думаю, що найближчим часом можна завершити переговори й підписати цю угоду», — зазначив він.

Микола Азаров також поінформував, що торік двосторонній товарообіг зріс до 858 млн дол. і є значний потенціал для його збільшення.

А міністр туризму Ізраїлю зазначив, що нині тривають переговори щодо товарних груп, які увійдуть до зони вільної торгівлі. «Найближчим часом буде завершена робота зі створення зони вільної торгівлі. Наші робочі групи домовляються про діапазон товарів, які увійдуть у ЗВТ. І, я думаю, що ця робота буде завершена найближчим часом», — підтвердив Стас Місєжніков, який є головою міжурядової комісії з питань економічного співробітництва з ізраїльського боку.

Інший момент — після запровадження безвізового режиму між Україною та Ізраїлем торік кількість українських туристів, які відвідали Ізраїль, зросла на 162%. Такий результат став можливий завдяки ефективній економічній політиці уряду України на подолання кризи.

За словами міністра туризму Ізраїлю, ця політика відновила платоспроможність середнього класу, який подорожує за кордон. «Ви вкладаєте кошти у розвиток економіки. Ми бачимо, що ви подолали кризу 2008—2009 років, яка надзвичайно сильно вдарила по Україні. Знову з’явився середній клас, який може дозволити собі подорожувати», — сказав він.

А міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко, який був присутній під час розмови, заявив, що Україна акцентує увагу на прискореному розвитку м’ясо-молочної галузі і зацікавлена у вивченні ізраїльського досвіду зі створення майже з нуля, в несприятливих умовах, високопродуктивної галузі м’ясного і молочного тваринництва.

«Нам буде надзвичайно корисним досвід Ізраїлю щодо запровадження високопродуктивного тваринництва: досвід щодо форм власності, форм інвестицій, державної підтримки, контролю та протидії корупції. Тому я просив би вас сприяти візиту наших спеціалістів до Ізраїлю та ізраїльських — до України», — сказав він, додавши, що нашій країні цікавий і досвід створення сільськогосподарської кооперації.

Міністр туризму Ізраїлю підтримав цю пропозицію та запросив українську делегацію взяти участь у великій сільськогосподарській виставці «Agritech Israel 2012», яка відбудеться у травні.

Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, Стас Місєжніков пообіцяв, що ізраїльська сторона підготує відповідних спеціалістів, які зможуть поділитися інноваційним досвідом.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua