"До рекомендацій не дослухатись, а втілювати"

Володимир ГАЛАУР
7 липня 2015

Майже 450 тисяч кубічних метрів  газу заощадить Харків завдяки переоснащенню систем теплопостачання будинків зі встановленням пелетних котлів. Заміну обладнання цього року заплановано на котельнях на вул. Котлова, 29 та пров. Лиманському, 1.  На їх переобладнання спрямують приблизно 9 мільйонів гривень. Про це повідомив перший заступник міського голови Андрій Парамонов, підкресливши, що проект підвищення енергоефективності  реалізують у Харкові відповідно до рекомендацій уряду.

Місто вже має досвід з реконструкції котелень. Так, торік було переоснащено дві котельні на вулицях Кар’єрній і Тархова, що не лише позначилося на позитивній динаміці економії паливного газу, а й засвідчило перспективність подальшого розвитку цього напряму енергоощадних технологій.

Загалом торік під час реалізації плану заходів з енергоефективності комунальні підприємства освоїли понад 57 мільйонів гривень, до яких входили також кошти міського бюджету та інвестиційні надходження. Завдяки цьому було заощаджено 940 тисяч кубометрів газу, 20,5 мільйона кіловат-годин електроенергії, 10,43 тисячі гігакалорій теплоенергії та майже 2 мільйони кубічних метрів води.

Окрім реконструкції котелень, нині в місті реалізують програму підвищення енергоефективності житлового фонду. Департамент житлового господарства вже визначив 280 будинків для виконання енергоаудиту, складання енергетичних паспортів та подальшого розроблення проектів термомодернізації цих будівель. Першими пілотними за проектом будинками стануть дві 16-поверхівки на вулиці Рибалка та у провулку Титаренківському. Там планують замінити вікна й двері в холодних зонах, утеплити одну зі стін. За словами Андрія Парамонова, роботи, які вестимуть на умовах співфінансування з мешканцями будинків, завершать уже цього року. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua