"До родичів або знайомих"

Наталя ЗВОРИГІНА
23 вересня 2015

На Запоріжжя зі східних областей України та Криму вже приїхали, за офіційною статистикою, близько 65 тисяч вимушених переселенців. Насправді, вважають фахівці, їх щонайменше 100 тисяч. За інформацією Запорізького обласного центру зайнятості, з 1 жовтня 2014 року й дотепер на обліку перебуває 3121 особа, зокрема 987 — у сільських районах. Працевлаштуватися вдалося 632 людям, із них 232 — на підприємствах у сільській місцевості.

— На жаль, у селі немає місць для масового компактного проживання цих людей, тож здебільшого вони туди і не їдуть. Переважно зосереджуються у містах — Запоріжжі та Бердянську. Бо більшість і раніше жила у містах, тому їм важко адаптуватися до інших побутових умов, зокрема вирішувати питання з пічним опаленням. До того ж у селі нелегко знайти роботу, — коментує ситуацію заступник начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню Запорізького обласного центру зайнятості Світлана Гайдаш. — Тож здебільшого на село їдуть ті, хто має там родичів або знайомих.

Але й на селі ті, хто прагне на новому місці налагодити своє життя, врешті досягають мети. Так, працівники Михайлівського районного центру зайнятості допомогли колишній жительці села Грабове (Донеччина) Катерині, яка мала лише середньою освіту, працевлаштуватися помічницею у місцеве фермерське господарство. А Віктору з Оленівки (також Донеччина) із понад 20-річним досвідом роботи електромонтером за сприяння Василівського центру зайнятості знайшли роботу за фахом — електромонтером у місцевому агропідприємстві.

Проте своє місце тут знаходять і люди з вищою освітою, навіть творчі працівники. Наприклад, Тетяна з Луганська — спеціаліст із музичної педагогіки та виховання — за підтримки Вільнянського районного ЦЗ працевлаштувалася вчителем у місцеву загальноосвітню школу.

— Вимушеним переселенцям ми надаємо увесь спектр соціальних послуг, — підтверджує Світлана Гайдаш. — Організовуємо навчання, сприяємо у підвищенні кваліфікації тощо. Так, профнавчання пройшли 160 переселенців, із них 52 — жителі сільських районів.

Скажімо, муляр Володимир з Макіївки у рідному місті працював на будівельному підприємстві за фахом. На новому місці у Бердянському районному центрі зайнятості запропонували освоїти професію тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва. По завершенні навчання працевлаштувався за новим фахом у фермерське господарство «Азов».

Серед безробітних, які підвищували кваліфікацію на курсах «Основи охорони праці та правове регулювання взаємовідносин в умовах підприємства легкої промисловості» на базі Дніпропетровського центру профтехнічної освіти Державної служби зайнятості, був і переселенець із Донецька Навасард. Після навчання чоловік знайшов роботу на Василівському заводі металевих конструкцій обрізувачем матеріалів.

А хто не може влаштуватися на постійне місце роботи, має змогу підзаробити на громадських роботах.

— У сільській місцевості ми пропонуємо, наприклад, працювати на прополюванні або на зборі врожаю, — пояснила фахівець обласної служби зайнятості. — За останній час до них долучилися 157 безробітних переселенців.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua