"До школи з вітерцем та комфортом"

Іван ШЕВЧУК
15 березня 2012

ДЕРЖАВА — ДІТЯМ. Цього року Одещина першою з-поміж українських регіонів повністю забезпечить школярів автобусами. А вдалий початок був зроблений ще торік: упродовж 2011-го придбано 47 шкільних автобусів. Стільки не було в жодному регіоні країни протягом останніх 20 років. Знайти кошти на автобуси дав змогу рекордний бюджет розвитку, що перевищив 276 млн грн. Із цієї суми якраз і викроїли 100 мільйонів на освіту, зокрема 15 мільйонів на купівлю шкільних автобусів. Їх замовили на розташованому поряд з Одесою Іллічівському заводі автомобільних агрегатів ЗАТ «ЗАЗ». Таким чином гроші, виділені на придбання автобусів, залишилися в економіці краю.

«Це дало поштовх для розвитку підприємства, — каже голова Одеської ОДА Едуард Матвійчук. — А ще завдяки тому, що цей вид транспорту виробляється місцевими виробниками, нам вдалося зекономити бюджетні кошти в розмірі 1,5 млн грн. Одеська облдержадміністрація першою дала заводу значне замовлення, за нами цю ініціативу підхопили інші регіони. Днями на підприємстві почали виробництво більших за вмістом пасажирів автобусів: замість 25 місць — 33. Саме такі автобуси ми плануємо закупити у 2012 році».

Ще один бонус від залучення місцевого виробника — хороші умови для вчасного і відповідального обслуговування техніки.

«Для міських та районних бюджетів це економічно вигідно, — пояснює посадовець. — Вони несуть тільки експлуатаційні витрати на заробітну плату, паливо. А головний здобуток — це безпека дітей та можливість своєчасно доставити школярів до навчального закладу».

«В обласному бюджеті Одеської області на 2012 рік передбачені 20 млн грн на придбання 49 шкільних автобусів, — повідомив голова Одеської облради Микола Пундик. — За рахунок коштів державного бюджету в цьому році планується закупити ще 47 шкільних автобусів». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua