"До Європи обіцяють дослухатися"

11 червня 2011

РЕФОРМИ

Кроки щодо модернізації країни влада звірятиме з рекомендаціями Венеціанської комісії 

Україна направить новий проект закону про вибори народних депутатів до Венеціанської комісії. На цьому наголосив Президент Віктор Янукович під час зустрічі з Головою Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) Джанні Букіккіо.

Процес триває

«Минулого року ми прийняли Бюджетний кодекс, Податковий кодекс, і як я обіцяв, почали працювати над законом про вибори. Для того, щоб підготувати його своєчасно, заздалегідь,  до цієї роботи залучено велику кількість громадських організацій, політичних партій і міжнародних консультантів», — зазначив Віктор Янукович.

Для України дуже важливо буде почути думку Венеціанської комісії щодо цього проекту, як найавторитетнішого міжнародного органу в сфері виборчого права. У разі необхідності законопроект буде доопрацьовано. На цьому діяльність з удосконалення виборчого законодавства не завершується. На порядку денному залишається питання підготовки і ухвалення Виборчого кодексу.

Президент подякував Джанні Букіккіо за те, що той відгукнувся на запрошення відвідати Україну і обговорити актуальні питання співпраці України з Венеціанською комісією в конституційно-правовій сфері.

Під час зустрічі високого гостя було поінформовано про ситуацію в Україні, зокрема, про реформи. «Україна розпочала шлях модернізації країни практично на всіх напрямках. Цього року буде охоплено реформами 21 напрямок життєдіяльності нашої держави — минулого року ми охопили 7 і до кінця цього року додадуться ще 14», — сказав Президент.

Політична стабільність у державі принесла економічний результат. Завдяки цьому торік досягнуто зростання ВВП на рівні 4,2%. «Ми починали з дефіциту бюджету 14%. 2010 рік закінчили з дефіцитом близько 5%. При цьому вдалося утримати інфляцію,  торік вона склала  близько 9%», — поінформував глава держави.  А в поточному році за чотири  місяці рівень ВВП зріс до 5,2%, а рівень інфляції не перевищує минулорічний. «Дефіцит бюджету на цей рік заклали 3,5%. І практично ми бачимо, що у поточному році подолаємо цей дефіцит», — переконаний Віктор Янукович.

«Ми поступово наводимо порядок у фінансах завдяки тому, що реформи у податковій, бюджетній сфері почали діяти», — цитує слова Президента його прес-служба.

Підтримка на всіх рівнях

У ході зустрічі, в якій взяв участь і Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт, обговорено співпрацю в питаннях конституційної та судової реформ, модернізації виборчого законодавства та місцевого самоврядування. Віктор Янукович подякував Венеціанській комісії за підтримку в березні цього року запропонованого Президентом України підходу до організації конституційного процесу та поінформував про роботу над Концепцією створення та функціонування Конституційної асамблеї.

Глава держави також повідомив представникам Венеціанської комісії про продовження Україною кроків у напрямі побудови справедливого, доступного та незалежного суду, зокрема йдеться про врахування у майбутньому зауважень Венеціанської комісії, висловлених до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Окрему увагу було зосереджено на реформуванні місцевого самоврядування з урахуванням рекомендацій Ради Європи щодо розробки Національної стратегії у цій сфері. Глава держави зазначив, що в Україні високо цінують допомогу, яку впродовж багатьох років надає Венеціанська комісія при здійсненні правових реформ у нашій державі.

«Об’єктивні та фахові рекомендації Венеціанської комісії завжди були і будуть орієнтиром для утвердження в Україні правової держави, яка будується на прин??ципах верховенства права, дотримання та захисту прав і свобод людини. В Україні проголошено стратегічний курс на модернізацію усіх сфер суспільного і політичного життя. Його реалізація неможлива без проведення масштабних реформ у правовій сфері, що мають ∂рунтуватися на європейських демократичних стандартах та цінностях», — наголосив глава держави.

«Загалом ми налаштовані на продовження  активного і конструктивного співробітництва між Україною та Венеціанською комісією в усіх названих сферах», — резюмував Президент.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua